buiten leven·buitenleven·buitenwonen·buren·gevaar·het weer·natuur·storm·wind

Een windvlaag

Het blijft maar waaien om de zoveel tijd. Regen en waaien wisselen elkaar af. Gek genoeg gaat het overdag nog wel. Maar zodra we ‘s avonds lekker bij de kachel zitten, begint het. De wind komt vol op het huis vanuit het veld. Suist om de hoeken en beukt op de schuttingen.

Drie dagen geleden was het weer zover. We zijn dan ook niet heel erg verbaasd wanneer er ineens een enorme knal klinkt. We zitten rechtop in onze stoelen. De oren op scherp. Maar behalve het aanhoudende suizen van de wind horen we niets meer. Geen geklapper, geen verdere knallen. Wat betekent dat we niet naar buiten gaan omdat het blijkbaar zo’n vaart niet loopt.

De volgende dag regent het weer en vandaag gaat de wind overdag tekeer. Een windvlaag,  kabaal en meteen volgen er een tweetal appjes. Een aantal buren is getuige van het loslaten van een deel van de dakplaten van de schuur aan de overkant. We gaan naar buiten en zien dat de wind met enorme kracht de ijzeren dakplaten heeft omgevouwen als ware het papier. We bekijken de schade, schroeven los wat losgeschroefd kan worden en zien dat er op dit moment niet veel gedaan kan worden. Het regent, het waait niet meer, we zijn doornat en morgen is er weer een dag.

Precies een jaar geleden hebben we ook in de stromende regen dit dak staan repareren na een harde storm. De platen bleven klapperen en tijdens het harde waaien moesten er tig schroeven in de platen worden geschroefd. Echt een rotklus maar ja. Het moest wilden we niet dat de platen los zouden waaien en tegen de huizen zouden knallen. Ik denk daarom dat die eerste knal die we eerder deze week hoorden, al het begin was van het los waaien van de platen. Dat het daarna een kwestie van tijd was voordat de wind onder de platen zou komen.

Inmiddels zijn de foto’s gedeeld op de familie-app en besloten wordt om daags erna hulptroepen op te trommelen om de schuur weer van een dak te voorzien.

Daags erna ligt er, na een kleine dag werk, weer een dak op de plaats waar eerst een gat was. Een aantal balken moesten vervangen worden omdat ze rot bleken te zijn. De reserve platen uit het ‘archief’ zijn van pas gekomen omdat de omgebogen platen deels niet meer te gebruiken waren. En nu kan het er weer tegen. Een geruststellend idee aangezien ik niet denk dat we van de wind af zijn de komende tijd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Advertentie

6 gedachten over “Een windvlaag

  1. Oeioei, dat is schrikken! Gelukkig zit het dak er weer op. Blijkbaar heeft het zuidelijker harder gewaaid dan bij ons. Vandaag leek het wel lente. Voor het eerst lekker buiten in het zonnetje gezeten, amper wind… heerlijk! Dat wens ik jou ook toe!

    Geliked door 1 persoon

      1. Ik ook! Het regent hier geloof ik al sinds augustus… zo lang zo grijs heb ik geloof ik niet eerder meegemaakt. Dus vandaag was weer even een cadeautje 🙂

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.