alledag·balen·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierenarts·dierengedrag·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·donkere dagen·geluk·genieten·gevaar·het weer·huisdieren·Humor·jaargetijden·kippen·kippenverzorging·kippenziektes·mijmeren·mijmering·nachtfoto·vogels·weidevogels·winter·wintertijd

Zieke kip

Het vriest al de hele week.

De hele week loop ik ’s morgens al vroeg met twee emmers warm water de wei in. Alles is bevroren en de ganzen en de kippen hebben dorst. Dat blijkt wel uit het feit dat, zodra de bakken gevuld zijn, ze meteen beginnen te drinken, at heet, in het geval van de ganzen, zich beginnen te wassen. Onhandig is het wel, dat gesleep met die emmers. Maar daar zit nu even niks anders op.

De kippen blijven gebruik maken van de stok. In eerdere jaren, toen er nog geen stok was in het hok , kropen ze gezellig met zijn vijven bij elkaar in een doos die ik er, op zijn kant, neer had gezet. Gevuld met hooi werd dit een knus plaatsje. Ik had gedacht dat ze met dit weer weer gebruik zouden maken van de doos. Dat gebeurt echter niet, ondanks dat ze het duidelijk koud hebben. Zouden ze zo’n kort geheugen hebben? In ieder geval zitten ze ’s nachts te koukleumen op de stok.

unadjustednonraw_thumb_22c14En dan, op een dag, blijft er eentje binnen. Wanneer ik het hok wil gaan schoonmaken, zit ze heel zielig ineen gedoken voor het raampje. Haar kam is bleek, haar gezichtje ook en ze blijft me maar aan kijken zonder te knipperen. Ik pak haar op. En waar ze normaalgesproken toch wel beginnen te kakelen of te protesteren, laat deze het nu gewoon gebeuren. Ik zet haar in de doos en pak haar goed in met hooi. Straks kom ik weer even bij haar kijken. Eerst de rest van het werk in de wei afmaken.

Een klein uurtje later ga ik nog eens kijken. De kip is inmiddels gaan liggen maar kijkt me nog even zielig aan. Haar kam is wel iets beter van kleur nu.

De dag erna loopt ze weer buiten rond. Het is lekker fris weer met een stralende zon. Gezond weer. Weer dat er voor zorgt dat je zin krijgt in wandelingen en buiten bezig zijn. In chocomel met slagroom. Misschien met een klein scheutje rum erin. Heerlijk. Zou dat ook voor de beesten gelden? Onze kip zit zich te warmen in het zonnetje. Dat doet meer goed dan ingepakt in het hooi blijven zitten denk ik.

Toch maak ik me zorgen. Boven in het land heerst er weer vogelgriep en wordt er gewaarschuwd voor de vogels in de vrije natuur. Zij zorgen onder andere voor verspreiding van de vogelgriep. En ik moet er niet aan denken dat deze hier terecht gaat komen. Onze ganzen zal besmetten. Erger nog, dat alles geruimd zal moeten worden, Piep incluis. Aan de andere kant, Piep en de kippen binnen houden, dat zal nog wel lukken als het moet. Maar de grote ganzengroep?

Laat ik nu maar ophouden met doemdenken. Iets waar ik heel erg goed in ben. We nemen de zaken zoals ze zich voordoen en wanneer blijkt dat voorzorgsmaatregelen gewenst zijn, bekijken we weer verder wat er gedaan moet worden.

We verzinnen wel iets.

Hoe dan ook….

Advertentie

Een gedachte over “Zieke kip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.