Column·dieren·eieren·ganzen·Humor

Van de leg…

IMG_7550 Ik weet het niet meer.

Of liever gezegd: ik wist het niet meer. Waarom weet ik niet maar er kriebelde me iets. Iedere keer als ik naar Piep keek, begon ik te twijfelen. Zou het dan toch? Zat ik er echt zo naast?

Tot 2 weken geleden was er niets aan de hand. Ik was er vol van overtuigd dat Piep een mannetje was. Maar het paarseizoen is begonnen. En daarmee ook de twijfels over Piep zijn geslacht. ‘Hij’ werd erg aaibaar. Vorige week begon ‘hij’ zelfs een nest te bouwen.

Nu komt het wel vaker voor bij vogels dat mannetjes nestjes bouwen. Hierna vertonen ze dan vrouwtjes-lok-gedrag. De hierdoor aangetrokken vrouwtjes inspecteren dan de nesten waarna het vervolgens tot paarvorming komt. En omdat Piep vorig jaar ook al eens een nestje heeft gebouwd waarna Mop dit ging inspecteren, ging ik er van uit dat Piep een mannetje was. Ook omdat Piep wel eens bovenop Mop zat. Daarom zelfs hebben we een vrouwtje bij Piep gezet. Want Mop had al eens eieren gelegd en daar wisten we dus zeker van dat het een vrouwtje was.

Maar er gebeurde meer dan dat.

We hebben Klaartje bij Piep en Mop geplaatst omdat het zo zielig voor Mop was dat ze zoveel genegeerd werd door Piep. Zie de column Beestenboel. Toen bleek Klaartje een Sjarel te zijn. Door schrijfster geconcludeerd omdat Klaar boven op Mop zat. Verbazing alom deze week toen bleek dat Mop bovenop Klaar zat?!

Na de hele afgelopen week en de zaterdag goed geobserveerd te hebben, was ik nog geen steek wijzer. Hoe zit dat nou toch bij ganzen?

Nou, de zaterdagavond dan maar doorgebracht op Google. Als het daar niet te vinden is…

3 Pagina’s verder kwam ik tot de volgende conclusie: Uiterlijk is er geen verschil tussen gedomesticeerde mannetjes en vrouwtjes ganzen. Zodanig geen verschil dat de ganzen zelf vaak geen verschil zien! Er bestaan in de ganzenwereld dus vaker paartjes die bestaan uit mannetjes of uit vrouwtjes of uit een mannetje en een vrouwtje. Nou, zijn die hun tijd nog eens vooruit!

De enige manier om er achter te komen wat wat is, is om hun te seksen. Dit betekent dat we de ganzen op hun rug moeten leggen en dan van onderen moeten kijken of er een aanhangseltje in hun gaatje zit of niet.

Mwah… Vind ik zielig…

Maar er bleek nog een andere manier te zijn. Niet dat we deze zelf bedacht hebben maar de feiten spraken voor zich.

Zondags is het prachtig weer en we zijn de hele dag buiten. Lekker aan het genieten van de zon en onze allereerste bbq van dit jaar. Dat er nog vele mogen volgen!

Piep scharrelt wat in onze buurt en wisselt dit af met het bouwen van zijn nestje. Mop en Sjarel houden dit alles in de gaten en zodra Piep zich op het nest geïnstalleerd heeft gaan ze er naar toe. Piep schrikt op, gaat van het nest af en Mop inspecteert het nest. Ondertussen is Piep naar de andere kant van de tuin vertrokken en bouwt een nieuw nest. Maar zodra hij gaat zitten volgt het zelfde tafereel. Hij krijgt maar geen rust. Als zich dit zo een paar keer heeft voorgedaan, besluiten we in te grijpen. Sjarel is ondertussen wat agressiever richting Piep aan het worden. We drijven Mop en Sjarel naar het weitje en dan kan Piep eindelijk ongestoord gaan zitten. En dan gebeurt het!

Piep legt een ei!! En dus is het een zij! Hoe duidelijk wil je het hebben.

Ik ben helemaal van slag. Mijn hele denkwereld moet om.

In de wei gebeuren ondertussen weer andere dingen. Mop zit op Sjarel en heftig! Ze bijt hem in de nek en duwt hem heel lang hard op de grond. Vervolgens doet Sjarel dit bij Mop. En ook nu is er weer een verrasing! Sjarel is toch een Klaartje!

Kunnen jullie het nog volgen? Blijkt dat we een groep van allemaal meiden hebben gevormd. Geen wonder dat de ganzentroep de hele tijd in de buurt van het draadwerk blijft rondhangen.

Nu is er één gans waar Mop al de hele vorige zomer lang en nu weer, echt naar smacht. Ze staan steeds samen langs de afrastering. Ieder aan één kant. Gewoon heel stilletjes te staan. Toevallig weten we van deze gans wel zeker dat het een mannetje is. Dat feit hebben we genoteerd. We besluiten dus maar om dit mannetje bij Mop te zetten. Ik noem hem Gijs.

Over gelukkig zijn gesproken! Mop is dolgelukkig! Gijs en Mop staan heel kort bij elkaar en draaien een dansje met hun lange nekken. Een liefdevolle begroeting. Een tijdje later volgt de meer innige begroeting. En ja, echt waar, Gijs is een ganzerik, een mannetje. Een goede daad verricht.

In de tuin is Klaar echter een drijfjacht op Piep begonnen. Vrij agressief. En hier moet Piep niets van hebben. Dus zij (het is nog even wennen), draaft de hele tuin door met Klaar op haar hielen. Klaar drijven we dus terug naar de grote groep. Geen zwembad meer voor Klaar maar wel echte mannen! Het is het een of het ander hè!

Dus afgelopen weekend samengevat: Piep is geen hij maar een zij, Klaar is Sjarel is Klaar, Mop is gewoon Mop maar nu samen met Gijs. Is dit reallife-soap of niet?

IMG_7554

Advertentie

Een gedachte over “Van de leg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.