afwegingen·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dieren·dierenzorgen·gevaar·jacht·natuur·natuurgebied·oproep·reeen·zorgen

Knallen

Geregeld zitten we ’s avonds rechtop in onze stoelen door heel harde knallen.

Schoten wel te verstaan. Zwaar geschut. Bedoeld om grotere dieren te schieten. Het verschil tussen harde knallen van vuurwerk, carbid en die van de jacht, dat weten we intussen wel.

Laatst was het weer zover.

Een rustige avond, kachel aan, wijntje erbij, gezelligheid ten top. Tot er ineens een knal klinkt. Je weet dat er dan een dier geschoten is. En het geeft zo’n ontzettend onveilig gevoel. Vanuit het niets wordt je van totale rust tot in opperste schrik en paraatheid gebracht. Op de rand van je stoel wacht je op een vervolg. En dat voelt niet fijn wat mij betreft. Understatement of the year…

Eigenlijk vind ik dat we ingelicht zouden moeten worden wanneer de jagers van plan zijn om te gaan jagen. Zodat we voorbereid zijn op de schoten en weten ‘o, ja, vanavond is het zover’. Niet dat ik voor de jacht ben. In tegendeel zelfs. Ik heb het nu alleen over het feit dat we dan weten wat er speelt in onze buurt. Omdat we nu eenmaal aan de rand van het buitengebied wonen.

Overigens weet ik niet of alles wat er gebeurt legaal is. Er rijden soms auto’s op en neer waarvan je niet weet wat ze zo laat nog hier te zoeken hebben. In onze buurt kent iedereen elkaar en valt alles wat afwijkt meteen op. Maar wat kun je doen wanneer er schoten klinken? Voordat je gebeld hebt naar de politie is alles alweer voorbij. En de tijd dat ik zelf buiten een kijkje ging nemen, die heb ik wel gehad. Het voelt gewoon niet veilig genoeg meer.

Dat er wild geschoten wordt en wel heel dicht in de buurt, blijkt wel wanneer manlief en ik tijdens onze wandeling ingewanden vinden. Ingewanden van een groter dier. Een wild zwijn? Een ree misschien? Het beest is meteen ontdaan van zijn ingewanden en ingeladen. De ingewanden achtergelaten in het bosje aan de overkant van de weg, tussen de weien, aan de voorkant van het huis. Ik zag ze toen ik een bloedspoor zag op het paadje achter de weien. En weer vraag ik me af wat wijsheid is. Ergens navraag doen hoe het allemaal zit met de jacht? Is ergens aan te kaarten wat bovenstaande met je doet zonder dat je hier grip op hebt? Zou er iemand bereid zijn om eens voorlichting hierover te komen geven? Zomaar wat vragen die in me op komen…

180a

(Het zal jullie zijn opgevallen dat mijn site vernieuwd is. Het thema waar ik gebruik van maakte was verouderd, zodoende heb ik een ander thema moeten kiezen. Het kan zijn dat er nog aanpassingen nodig zijn. Mochten jullie tegen problemen aanlopen in het gebruik van mijn site, laat het me s.v.p. weten. Dank jullie wel alvast.)

Ter info:

Wanneer is welk jachtseizoen?

Wanneer mogen jagers op welke diersoorten jagen? Wanneer is welk jachtseizoen? Dit wordt grotendeels per provincie geregeld aan de hand van het Faunabeheerplan, een deel wordt ook door de Rijksoverheid vastgelegd (wildsoorten en landelijke vrijstellingen). We kunnen wel vaststellen dat wild het hele jaar verkrijgbaar is. Hierbij een globaal overzicht van wanneer welk jachtseizoen plaatsvindt:

 • Houtduif: 15 oktober – 31 januari (jaarrond bij schade)
 • Wilde eend: 15 augustus – 31 januari (soms al eerder op graan)
 • Fazant: haan – 15 oktober – 31 januari
 • Fazant: hen – 15 oktober – 31 december
 • Konijn: 15 augustus – 31 januari (jaarrond bij schade)
 • Haas: 15 oktober – 31 december
 • Zwarte kraai, kauw, vos en Canadese gans: jaarrond bij schade
 • Grauwe gans, kolgans en brandgans: jaarrond met een dal in de broedperiode (grofweg maart – eind juni) en een dal in een aantal provincies in de winterperiode
 • Ree: verschilt per provincie, maar in het algemeen worden de bokken in de zomer bejaagd (vanaf 1 mei tot en met september) en de geiten in de winter (vanaf januari tot en met half maart)
 • Damhert: 1 augustus t/m 15 februari
 • Wild zwijn: 1 juli t/m 31 januari (buiten de Veluwe en Meinweg jaarrond)
 • Edelhert: 1 augustus t/m 15 februari

Bron: 101 vragen over jagen, vraag 2.06 Openingstijden (uitgave Jagersvereniging en ministerie van LNV, 2007)

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Knallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.