afwegingen·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dierenopvang·ganzen·ganzengedrag·keuze·weemoed

Gijs en Meisje deel 1

Een tijdje geleden vroeg een vriendin me of we geen ganzen ‘over’ hadden.

Het zette me aan het denken. Nee, ‘over’, hebben we geen ganzen. Maar de laatste tijd heb ik wel met de gedachte gespeeld of het geen beter idee zou zijn om afstand te doen van een drietal ganzen. Eigenlijk is de groep van zeven te groot. Met deze groepsgrootte moet ik de eieren weg blijven pakken en kan ik de ganzen niet laten broeden. Daarbij is er al een tijdje een machtsstrijd gaande tussen een van de jongere mannetjes en Gijs. En dat gaat af en toe gepaard met veel kabaal waarbij Gijs het mannetje de hele wei doorjaagt, stevig vasthoudend aan zijn staartveren. Ik weet dat dit overgaat.  Maar toch…

En wie zou ik dan moeten afstaan? En hoe komen ze terecht?

Ik besluit om eerst maar eens meer informatie in te winnen. Op het gebied van dieren vertrouw ik mijn vriendin volledig. Dus wanneer zij zegt dat de mensen die om ganzen gevraagd hebben, goed voor dieren zijn, dan geloof ik dat onmiddellijk. De betreffende mensen zijn vrienden van haar ouders en blijken al vier ganzen te hebben. Ze willen meer ganzen, met name een mannetje zodat ze kuikentjes kunnen krijgen. Het mannetje dat zij hebben ‘kan’ het blijkbaar niet. Al diverse jaren is er gebroed zonder dat de eieren uitkwamen. Waarschijnlijk waren ze niet bevrucht. Deze ganzen leven ook in een wei met vijver, tussen de kippen. Eigenlijk vergelijkbaar als bij ons. Verschil is wel dat zij ‘s nachts in een nachthok worden gedaan vanwege de vos. Dat zijn die van ons niet gewend. Maar ja, niet iedereen maakt zijn wei zo verregaand vos-proof als wij. Toch wordt er duidelijk rekening gehouden met de veiligheid van de dieren.

Tja, wat te doen?

137a
Gijs en Meisje

Na een middagje werken in de wei en al doende de ganzen observerend, ben ik tot een besluit gekomen. Gijs loopt standaard apart van de groep met twee vrouwtjes. Meisje en nog een ander vrouwtje dat er een beetje bij hangt. Zij vormen samen een groepje op zich. Dat is bij de andere ganzen niet zo duidelijk. Het lijkt me voor iedereen het gunstigste om Gijs, Meisje en het tweede vrouwtje over te plaatsen… juist omdat ze al een groepje vormen.

Binnen overvalt me de twijfel. Weet ik het zeker? Wil ik Gijs wel wegdoen? Onze Gijs? De ex van Moppie en Piep?

Uiteindelijk hakken manlief en ik de knoop door. We nemen contact op met de betreffende mensen en spreken af op de vrijdag voor Pinksteren. Maar het is alsof Gijs en de dames iets vermoeden. Het zal te maken hebben met onze veelvuldige aanwezigheid in de wei en het uitgebreid bestuderen van de groep. Of de storm die al een paar dagen, met vlagen, van zich laat horen. In ieder geval blijven ze als groep samenlopen. En weten we dus niet wie nu het tweede vrouwtje van Gijs is. Dat willen we wel zeker weten want per ongeluk het verkeerde vrouwtje meegeven en zodoende een stelletje uit elkaar halen, dat willen we niet op ons geweten hebben. Het komt zo ver dat ik de afspraak moet annuleren. We spreken af dat we ons melden wanneer we het trio apart hebben staan.

Maar het lukt niet om het betreffende vrouwtje te identificeren. Ze blijft zich in de groep verschuilen. Ondanks dat Gijs en Meisje wel apart gaan lopen. Manlief en ik proberen van alles om haar te lokken. We strooien het voer op diverse plaatsen in de hoop dat het trio elkaar opzoekt. Dat werkt niet. We isoleren Gijs en Meisje in de tuin in de hoop dat het andere vrouwtje dan bij het hekwerk zal gaan liggen. Dat werkt ook niet. We isoleren een vrouwtje in de tuin waar we van denken dat zij het is maar Gijs en Meisje geven geen sjoege. Dat is het dus ook niet. We proberen dit nog met een andere gans maar nee, ook niet. Uiteindelijk geven we het op. Het vrouwtje heeft haar punt gemaakt. Zij blijft gewoon hier. Dat geef ik ook door, het blijkt gelukkig geen probleem te zijn. We lokken Gijs en Meisje weer naar de tuin en hier lopen ze een paar daagjes rond voordat ze zullen worden opgehaald. Via de app wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

137b
Broene neemt afscheid van Gijs en Meisje

Een uurtje voordat Gijs en Meisje zullen worden opgehaald, drijf ik hen rustig in een afgemaakt hoekje van de tuin. Hier staat water en droog brood. Iets wat ze heerlijk vinden. Zolang je zelf rustig overkomt heb je geen problemen om ganzen iets te laten doen wat jij wilt. Gijs en Meisje gaan lekker eten en dan rustig liggen. Ook het vangen zo meteen wil ik zelf doen. Ik heb een plan bedacht waarop dit zoveel mogelijk zonder stress kan gebeuren. Ooit is er eens iemand langs gekomen die een gans wilde en die toen niet wachtte tot ik terug was in de wei om de boel te begeleiden. Met als gevolg dat de ganzentroep de hele wei doorgejaagd werd én een ganzenkuiken werd doodgetrapt. Juist door deze man. Ik was me toch een partij kwaad! En hij zag het probleem niet, vond me maar belachelijk! Zoiets mag nooit meer gebeuren!

Wordt vervolgd…

 

Advertentie

4 gedachten over “Gijs en Meisje deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.