beestenboel·bezinning·bezoek·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·egels·genieten·mijmeren·mijmering·nachtdieren·nachtfoto·natuur·natuurgebied·quality time·roofvogel·steenuilen·tuinbezoekers·vakantiegevoel·vleermuizen·vogels·zomer

In een warme zomernacht…

Afgelopen augustus hebben we mogen genieten van een aantal heerlijke zomeravonden. Van die avonden die nooit lang genoeg duren. Lang buiten zitten, kaarsjes aan, drankje erbij en luisteren naar de stilte. Om dan te ontdekken dat het helemaal zo stil niet is.

Allerlei geluiden vullen de ruimte om ons heen. Geen menselijke stemmen, nee, gek genoeg is het rustig in de tuinen om ons heen. Maar de geluiden van de natuur.

Zo tegen de schemering komen de egels uit hun schuilplaatsen. We horen ze aan komen door het geritsel in de hagen. De afgevallen bladeren die daar liggen zijn kurkdroog en verraden de aanwezigheid van de beestjes om ons heen. Zoals altijd staan op vaste plekken in de tuin de waterbakjes en de kattenbrokjes klaar. Met deze droogte kunnen de egels niet veel eten vinden en water is ook een probleem. Dat we goed voor ze zorgen heeft zich blijkbaar rondgesproken want we mogen ons heugen in een grote egelpopulatie. Een stuk of acht egels komen iedere nacht eten. De laatste dagen zagen we ook twee kleine egeltjes aanschuiven. Schuw zijn ze niet. Ze zoeken hun weg tussen onze voeten door. Een gesnuif vanuit het terras achter het huis verraadt dat er al meer egels aan het eten zijn. Blijkbaar verlopen de eetsessies toch wel goed aangezien we nog geen gewonden hebben gevonden.

Ook de vleermuisjes maken gebruik van de schemering. Ze vliegen een aantal keren laag over het zwembad. Aan de rimpelingen in het water zie je dat ze wat water gedronken hebben. Eerder op de avond hebben de zwaluwen ook al een paar keer een scheervlucht gemaakt. Heel langzaam begint het nu donker te worden.

Een geritsel in de haag achter ons en het gepiep van een muis verraadt de activiteiten van Maudje. Maudje heeft veel last van de hitte en leeft eigenlijk nu pas een beetje op. Ze geniet van deze nieuwe vrijheid omdat ze normaalgesproken om deze tijd allang binnen moet zijn. Wel blijft ze bij ons in de buurt. Vinden we wel zo prettig ook.

Zwijgend zitten we naast elkaar te genieten van al dat moois. Dan kijken we verrast omhoog. We horen al iedere avond de geluiden van de bosuil. Maar vanavond zien we hem ook overvliegen. Een grote schaduw vliegt over ons heen met dat hele kenmerkende geluid. Prachtig. Wanneer we dan een hele tijd later ook nog een steenuiltje horen, zijn we helemaal blij. Ze zijn er nog. Weliswaar niet bij ons in de kasten maar toch nog in de buurt. Gelukkig. Wie weet. Vinden ze onze kasten in het najaar weer.

Tellen jullie trouwens mee? Dit weekend is egelweekend!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.