alledag·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·ganzen·het weer·huisdieren·Indische loopeenden·katten·kippen·loopeenden·natuur·winter

Heerlijk helder kraakweer!

Een week geleden… Het heeft een aantal dagen flink gevroren ’s nachts. En ook overdag blijft het koud. Maar het is open weer met af en toe een zonnetje. Perfect wandelweer. Heerlijk.

Voor onze beestjes is het allemaal wat minder. Of eigenlijk… De eendjes en de ganzen hebben geen last van de kou. Het lijkt ze niet te deren.

De kippen daarentegen vinden het allemaal niks. Ze kunnen niet krabben in de grond, vinden geen lekkere hapjes en moeten het doen met de ‘snoepjes’ die ze van mij krijgen. En we moeten even opletten of ze geen last krijgen van hun poten en of hun kammetjes niet bevriezen.

De katten blijven alleen nog maar binnen. Lekker aan de verwarming of de kachel. Ik heb medelijden met Snor. Het lijkt alsof de kattentijd eraan komt maar hij kan roepen wat hij wil. Onze dames verkiezen een lekker warm huisje boven zijn gezelschap. Wel een beetje sneu. Voor Snor ligt het allemaal wat moeilijker. Hij meldt zich wel maar heel onregelmatig. En daardoor zie ik hem minder vaak. Normaalgesproken zet ik hem dan eten en melk klaar maar dat bevriest nu. Maar er staan altijd harde brokjes klaar. Dus hij zal niet verhongeren. Toch eet hij erg slecht de laatste tijd. En hij begint weer viltplukken in zijn mooie vacht te krijgen. ..

Het is alleen een beetje hannesen met de praktische zaken. Alle waterpunten en het water in het tuinhuisje zijn afgesloten. Wat betekent dat ik vanuit huis met emmers moet slepen. Alleen bij de kippen hoeft dat niet. Daar staat het water op een elektrisch plaatje dat zo ervoor zorgt dat het water niet bevriest. Het hok schoonmaken gaat ’s morgens ook niet. De keutels zitten zo vast gevroren dat ik ze niet los geschraapt krijg. Dat moet ik later op de dag nog maar eens proberen.

Het water bij de eendjes is nu ook bevroren. Zij zitten ’s avonds beschut in hun hok en tot nu toe bevroor hun water niet. Tot vandaag. Zij rennen dan ook meteen naar het zwembad, plonzen erin en gaan drinken. Nog voordat ze komen bedelen om ‘snoepjes’.

Al met al vind ik wel oplossingen om met deze tijdelijke ongemakken om te gaan. Het is behelpen maar het gaat.

Voor vandaag is er sneeuw gemeld. Later in de middag. Ik ben benieuwd. Sneeuw heeft zo weer zijn eigen problemen en charmes. Maar één ding is zeker. het weer valt niet te dwingen. Het is wat het is en je moet het ermee doen. En dat is goed zo.

Zielig hè, onze Saar…
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.