beestenboel·bezoek·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dieren·dierengedrag·dierenverzorging·egel opvang·egels·nachtdieren·nachtfoto·natuur·natuurgebied·tuinbezoekers

Het egelparadijs

147aEen hele tijd geleden kwam ik er achter dat de egels ’s nachts Snor zijn harde brokjes kwamen opeten. Ze waren zo vriendelijk om hun visitekaartje achter te laten. In het hok. Dat was minder fijn voor Snor. Daarom kwam er een extra bakje voer en een bakje water voor de egels onder de tafel op het terras te staan. Waar ze ook dankbaar gebruik van maakten. Iedere ochtend was het op. En iedere nacht hoorde ik aan het geluid van het kommetje dat over de grond schoof of even opkiepte dat we eters hadden.

Omdat we met het raam open slapen, vallen we met het geknabbel van de egels in slaap. Op een avond hoorde ik gesnuif. Vanuit de serre kan ik beter op het terras kijken en zag zodoende nog net hoe er twee egels wilden eten. Eén van de twee wilde echter niet delen en wilde de andere egel aanvallen. Vanuit mijn werk bij het NHC weet ik dat egels solitair levende dieren zijn die niet persé gecharmeerd zijn van hun soortgenoten als ze elkaar onverwacht tegenkomen. Ze kunnen elkaar fikse bijtwonden toebrengen. Maar tot mijn verbazing rolde de ene egel zich echter meteen op en duwde de andere egel de opgerolde egel weg, alsof hij een bulldozer was die een berg zand moest verzetten. Zou de ene egel een jonger exemplaar zijn geweest? Of een vrouwtje? Ik weet het niet. Wat ik wel wist was dat één bakje niet meer voldoende was. Sinds die tijd staan er dus twee bordjes onder de tafel. Aan iedere kant één met ook aan beide kanten een bakje water. Sindsdien hoor ik geen geruzie meer. Wel gesnuif en dan stuift er één egeltje weg. Ergens de buxus in totdat het zijn beurt is om te eten. Op drukke nachten lopen er wel vijf egels tegelijk rond. En bang zijn ze ook niet. Ik loop wel eens zachtjes het terras op om een foto te maken. Meestal stoppen ze even met eten om vervolgens weer lekker verder te gaan hiermee. Op dit moment hebben we drie dikke egels en twee kleinere.

Ik mag alleen niet vergeten om tegen de schemering de bakjes klaar te hebben staan. Want ook bij de egels geldt blijkbaar, die het eerst komt die het eerst maalt.

PS Ik weet dat de foto’s niet zo goed zijn maar ze zijn snel gemaakt met de telefoon.

 

 

Advertentie

9 gedachten over “Het egelparadijs

 1. Geweldig, zo’n aanloop van egels! Ik ben bang als ik hier (katten)voer buiten ga zetten om egels te lokken, ik alleen maar (buur)katten lok.. of ratten. Maar ik zou erg graag egels als vaste gasten in de tuin hebben. Dus als je nog tips hebt…

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja! Dat vind ik juist ook zo leuk! Ik heb de tekst bij de link gelezen, we gaan in ieder geval een egelhuis bouwen en kijken of er in de takkenril wel gaten groot genoeg zijn waar egels doorheen kunnen… We vonden laatst op het pad naar de buurman een dode egel… daar kunnen we niks meer voor doen, maar we hopen dat ze hier dus wel ergens in de buurt leven en wellicht in onze tuin willen komen…

    Geliked door 1 persoon

 2. Leuk gezicht al die etende egeltjes. Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden dat ik hier egels gezien heb en eigenlijk is dat vreemd want mijn tuin is echt wel egelvriendelijk.
  Als je naar buiten gaat horen en ruiken ze je wel maar ze zien heel slecht, daarom rennen ze niet weg.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.