actielijst·afval·alledag·bezinning·bijpraten·buiten beter app·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·goede doel·groot onderhoud·Humor·klussen·lichtpuntjes·mijmering·natuur·natuurgebied·opruimen natuur·plastic·plastic soup·reddingsactie·rommel·zwerfafval

Nederland Schoon

17458068_1396770943720832_1650412641270585521_n

Y en ik hebben ons opgegeven voor Nederland Schoon. Op verzoek van Astronaut Thijs (zie mijn eerdere stukjes over zwerfafval) die in onze gemeente een verzamelactie op touw zette.

En afgelopen zaterdag was het zover. Het weer werkte mee, de gemeente zorgde voor de noodzakelijke spullen zoals een prikker, vuilniszakken maar ook voor koffie en vlaai (zeker zo belangrijk ;)), en daar gingen we dan. Zes man en twee vrouw sterk, de paden op, de lanen in. Afgezien van het doel, het verzamelen van zwerfafval, was het sociaal gezien ook erg geslaagd. Al werkend en pratend leer je elkaar een beetje kennen en herkennen we ons ook in onze ervaringen in het wandelen en oppakken van zwerfafval. En wat mijn vriendin en mij ook nog eens aansprak, we wandelden eens door een stukje van onze gemeente waar we zelf normaalgesproken niet komen. Wat heel jammer is want de wandeling was echt de moeite waard.

Een aantal conclusies die je kunt trekken uit de gesprekken die gevoerd zijn, zijn de volgende:

Iedereen constateerde dat de grootste hoeveelheden zwerfafval te vinden zijn langs de wegen die gebruikt worden door de schoolgaande jeugd. Ook kun je hier het typische afval vinden van lege verpakkingen energy drankjes. Plastic flesjes en blikjes.

Wat verder ook door iedereen ervaren werd was een bepaalde frustratie omdat, ondanks de bewustwording bij meer en meer mensen, het er toch op lijkt dat het zwerfafval toe neemt. Vooral grotere stortingen. De vraag is wat hiervan de oorzaak is en wat je er tegen kunt doen.

Over oplossingen is natuurlijk ook gesproken. Bewustwording is en blijft een grote factor.

Thijs pakt dit aan door op scholen les te geven als Astronaut Thijs en zo bij de kinderen een zaadje te planten met betrekking tot ons milieu en onze eigen bijdrage hierin. Hoe klein dan ook, alles helpt. Verder is hij een actieve persoon op social media voor de stichting KLEAN en Litterati.

De overige deelnemers dragen, net als wij, hun steentje bij door op pad te gaan en zwerfafval op te ruimen. In het kader van ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en ‘een goed voorbeeld doet volgen’.

Ook passeren de onderwerpen statiegeld op verpakkingen (waar iedereen het mee eens is), het betalen per kilogram afval in de gemeente (waar niet iedereen het over eens is), het 100 dagen 100% afvalvrij project (heel erg moeilijk!), de ‘blikvangers’ langs de schoolgaande wegen (jammer dat ze weg zijn) en nog tal van andere zaken, de revue.

Kortom, een goed bestede zaterdagmorgen waar Y en ik nog een vervolgactie aan gaan vastkoppelen.

 

Hieronder nog een aantal links die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken:

http://www.thijswetemans.nl (of via FB Astronaut Thijs, Littarati, KLEAN)

http://www.stichtingklean.nl/

https://www.nederlandschoon.nl

https://www.100-100-100.nl

17156249_1852833164939364_2568034726216470192_n

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.