beestenboel·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·eieren·ganzen·ganzengedrag·Indische loopeenden·loopeenden·natuur

Ja! We weten het!

En dan vind ik zomaar drie mooie eitjes verstopt in het hooi in het eendenhok.

De allereerste keer dat ik drie eitjes tegelijk vind én ook nog mooi in een nestje gelegd.

Geweldig!

We hebben dus dríe eendendames! Geweldig nieuws! Het liefste zou ik er nu meteen een mannetje bij willen hebben maar daar is manlief het niet mee eens. En ik kan inderdaad niets inbrengen tegen zijn argumenten. Te meer daar we ervaring genoeg hebben met de ganzen op dit gebied. De problemen met de hormonen bij de genten en al het rumoer en kabaal dat dit met zich meebrengt. De onderlinge strijd die er af en  toe behoorlijk heftig aan toe gaat. Het broeden van de ganzen wat zo veel vraagt van de broedende gans. Misschien kennen jullie Moppies verhaal nog wel? De eieren die we zoveel mogelijk weg halen omdat we eigenlijk geen jonge ganzen erbij willen vanwege de groepsgrootte, de eieren die weg geroofd worden door de marter als het de gans toch is gelukt om ergens een nest te bouwen. Dat alles zorgt ervoor dat manlief geen mannetje bij de eendjes wil hebben. Ze zijn nu zo tam dat ze inmiddels op de mat in de woonkamer komen snoepen wanneer ze zich komen melden aan het raam. Het is een en al gezelligheid met de eendjes. Het zou jammer zijn wanneer dit alles door een woerd zou worden verstoord. Dus helaas, geen woerd erbij.

Maar een eierenproductie die de eendjes op dit moment leveren! Het is af en toe net Pasen, zo goed verstoppen de dames hun eitjes in de tuin. Het grootste deel van de tijd vind ik de eieren ‘s morgens in hun ren. Hartstikke vies van de modder. Het lijkt wel alsof het eitje per ongeluk uit hun kontje is gevallen. En af en toe leggen ze de eitjes mooi in het hok in het hooi, netjes ondergedekt. Maar ze kruipen dus ook de beukenhaag in om daar gezellig met zijn drietjes een tukje te doen of een eitje te leggen. Wat minder handig is voor mij. Aan de andere kant kom de marter zo ook aan zijn eten. Dat hij weer actief is merk ik aan de weggeroofde ganzeneieren.

Dus mochten jullie interesse hebben in eenden-of ganzeneieren, maak me dan gerust een berichtje. Je kunt ze gebruiken om een lekkere omelet mee te maken en ze zijn vooral heel geschikt om mee te bakken. De eieren koken doe ik zelf niet maar ik heb hier eens op gezocht op internet en ben nu bij een Indonesisch recept uitgekomen. Misschien dat ik dat nog eens ga proberen.

118a

 

Advertentie

2 gedachten over “Ja! We weten het!

    1. De wildcamera is geweldig Caroline! Nooit geen spijt gehad van die aankoop. Zeker nu het broedseizoen bij de uiltjes weer begint.
      En de smaak van de eendeneieren? Ze zijn wat groter en met een donkeroranje dooier maar qua smaak lijkt het wel op een kippenei. Vind ik dan…

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.