buiten leven·buitenleven·buitenwonen·groente·Humor·kweekkas·moestuin·tuinieren

De tomatenjungle

Ik heb dat toch ietsje verkeerd ingeschat…

Theoretisch zag het plaatje in mijn hoofd er fantastisch maar vooral ook heel praktisch uit. De praktijk is echter anders.

Wat wil het geval? Langs de achterwand van de kas en langs één zijwand heb ik tomatenplanten gezet. Toen deze stonden zag de kas er best nog leeg uit en toen dacht ik ‘nou, dan zet ik langs de achterwand toch een dubbele rij?’. Maar toen waren de plantjes nog klein. En deze plantjes groeiden anders dan die welke ik vorig jaar in een pot had gezet. In de pot groeiden ze braaf recht omhoog. Ze konden zo ook goed gediefd worden en later goed geplukt. Zo niet in de kas waar ik de planten in de volle grond heb gezet. En waar mede door de warme dagen een tijdje terug, de planten als kool groeiden. De ranken groeien alle kanten op, de ene plant is niet meer te onderscheiden van de andere. Van de buitenkant van de kas lijkt het alsof de planten platgedrukt worden tegen het glas. En een tomaten! Niet te geloven zo veel. Alleen kom ik er niet goed aan. Het is een echte jungle geworden. Van lieverlee knip ik de groeitoppen uit en knip ik her en der wat bladeren weg zodat ik een beter zicht heb op de tomaten.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_28597

female-face-pressed-against-glass-window-funny-female-face-expression-female-face-pressed-against-glass-window-127424768
Close-up van hoe een tomaatje zich moet voelen…

Dat moet volgend jaar toch anders. Niet meer dubbel dik, dat is duidelijk. En een beter systeem om de planten op te binden. De tomatenplanten rondom langs de kant en dan in het midden de paprika en pepertjes. Die staan nu tussen de tomaten in de verdrukking. Sowieso weet ik niet of ik volgend jaar op dezelfde plaats tomaten kan zetten. Dat moet ik nog even nakijken.

En natuurlijk zullen alle tomaten ongeveer gelijkertijd goed zijn. En zijn het er veel te veel om ze vers te kunnen consumeren. Ik ben van plan om een gedeelte in de zon te drogen. En ze dan in een oliemengsel te bewaren. Ook kan ik een gedeelte in potten doen. Ik ga me nog eens verdiepen in de diverse bereidingswijzen.

Maar lekker zijn mijn tomaatjes wel. Af en toe is er al eentje rijp en die stop ik dan meteen in mijn mond. Zo heb ik al een paar gele, een paar oranje en een paar snoeptomaatjes geproefd. Ze smaken naar meer. En dat is maar goed ook als ik zie wat er allemaal nog aan de planten hangt.

Eenzaam pepertje
En er is al bijna een pepertje goed!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.