beestenboel·bezoek·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·ganzen·ganzengedrag·ganzenkuiken·ganzentaal·geluk·genieten·huisdieren·Humor·jaloezie·mijmering·natuur·ondeugend·seizoenen·tuingans·vogels·voorjaar·weidevogels·zwembad

Piep-update

In de wei beginnen de ganzen weer wat luidruchtiger te worden en de laatste tijd vind ik ook weer een ei, zomaar ergens in de wei. Waarschijnlijk van een van de jongere ganzenvrouwtjes dat zo’n ei nog ‘verliest’. Waar ik mee bedoel dat het gedropt wordt op de plek waar ze zich op dat moment bevindt en nog niet in een nest. Maar de voorbodes zijn er.

Manlief heeft me een autoband doormidden geslepen zodat we dit jaar wat meer controle kunnen uitoefenen op de hoeveelheid eieren waar de dames op gaan broeden. Wie weet krijgen we er dit jaar wel een paar gansjes bij. Vorig jaar werden er door alle dames steeds zoveel eieren aan het bestaande nest en de daarop zittende gans, toegevoegd dat wij maar ook de dames zelf het overzicht totaal kwijt waren. Dat willen we dit jaar voorkomen.

De autoband ligt nu dus in het broedhok met flink veel hooi erbij zodat de dames zelf hun nestje naar wens kunnen inrichten. En de inspectie vond ook eigenlijk meteen plaats nadat ik de wei had verlaten. Of het goed is bevonden weet ik pas op het moment dat er ook daadwerkelijk eieren in liggen. En nu maar hopen dat het geen kippeneieren zullen zijn want de kippendames zie ik nu al vaker in het hooi liggen. En zonder haan zal dat uitbroeden ook niet lukken kan ik hen verzekeren.

Maar nu over onze Pieperd.

thumb_IMG_4015_1024Sinds het nieuwe jaar begroet ze me ’s morgens veel enthousiaster dan de tijd ervoor. ’s Morgens hoort ze mijn klompen en begint ze meteen luid te gakken alsof ze wil zeggen ‘jaaa, ik kom, ik heb je gezien’. En dan voegt ze de daad bij het woord en waggelt ze met een vaartje naar de poort of, als ze wat verder in de wei is, dan vliegt ze half naar de poort. Ze is niet meer bang voor de kippen maar waggelt resoluut op hen af, de kippen maken plaats voor haar en dan loopt ze met zo’n vaartje door de poort dat het erop lijkt dat ze bang is dat ik de poort zal sluiten nog voordat ze er door heen is. Zonder aarzelen stevent ze naar het zwembad en plonst meteen in het water. Nu is het op het moment nogal nat in de wei. Piep ziet er viezer uit dan gebruikelijk en ook haar poten zijn echt smerig. Maar zodra ze in het water zit, is ze in haar element. Ze zwemt behoorlijk wat tijd rond en daarna poetst ze zich uitvoerig aan de rand van het bad. Na een hele tijd komt ze eruit en is ze weer een uurtje zoet met zich te soigneren. Waarna ze nog wat gaat grazen om uiteindelijk richting serre te wandelen en hier te gaan dutten. Het is een proper beestje 🙂

thumb_IMG_4062_1024Laatst heb ik drie dagen achter elkaar alleen maar beperkte aandacht kunnen geven. ’s Morgens snel voeren, de hele dag weg en dan ’s avonds ook weer alles voeren zonder alles en iedereen even fatsoenlijk hun momentje te geven. Wanneer ik zondags dan eindelijk even binnen op mijn gemak voor de kachel zit komt Piep dan ook demonstratief het terras opgelopen. Ze heeft een geweldig goed zicht met die heldere kraaloogjes van haar, dat is onvoorstelbaar. Vanuit de poort naar de wei kan ze me binnen zien lopen in de keuken, de serre en de kamer. De meeste uren van de dag weet Piep precies waar ik me in huis op houd. Vandaar dat ze nu ook zonder aarzelen het terras op loopt. Ze zal me hebben zien zitten voor de kachel en dacht waarschijnlijk ‘ok, en nu heeft ze tijd voor mij!’ Ik ga dus maar even naar buiten om te knuffelen. Manlief heeft intussen de deur van de serre nog open gedaan en na het knuffelen gaat ze daar even een kijkje nemen. Maar als ze in de gaten heeft dat ik daar niet ben, komt ze het terras weer op. Uiteindelijk gaat ze bij de puideuren van de woonkamer zitten zodat ze ons in de gaten kan houden en het geluid van onze stemmen kan horen. Want horen doet ze ook goed.

Toevallig is een vriendin bij ons thuis die het allemaal meekrijgt en die moet enorm lachen om onze eigenwijze Piep.

Maar wat heeft bovenstaande nu te maken met de weiganzen uit het begin van dit verhaal?

Piep heeft een tijd gehad dat ze niet meer geknuffeld of überhaupt aangeraakt wilde worden. En nu begint dit weer te komen. Dus ik denk dat de knuffelperiodes samenhangen met de tijd die voorafgaat aan de broedtijd. Als het klopt wat ik denk dan zal ze de komende periode steeds aanhankelijker worden en ook weer op schoot willen klimmen om eens uitgebreid geaaid te worden.

Wie weet gaat ze Gijs nog zo aantrekkelijk vinden dat hij wat dichterbij mag komen dan de halve meter die ze nu nog van hem vandaan blijft 😉

thumb_IMG_3673_1024

Advertentie

Een gedachte over “Piep-update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.