beestenboel·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·geluk·genieten·Humor·lente·marter·mijmering·nachtdieren·natuur·natuurgebied·paartijd·steenuilen·vogels·voorjaar·wild

Steenuiltjesnieuws

Uiltjes 6En ook bij de steenuiltjes begint het broedseizoen.

We hebben een mail gekregen van de steenuilenvereniging met de vraag om de kasten nu met rust te laten, niet meer te openen mochten we dat voorheen wel gedaan hebben, omdat de uiltjes bezig zijn met de wittebroodsweken.

Leuk hè?

Ofschoon ik de idee heb dat er in de wei achter geen activiteiten zijn in de nestkast, ben ik toch wel benieuwd of dit ook daadwerkelijk zo is. Maar uiteraard doen we niks. Hebben we tot nu toe niet gedaan en gaan we ook niet doen. Alles voor de lieve vrede van de uiltjes.

In de mail van Geco en Fred staan een aantal leuke feitjes die ik graag met jullie wil delen.

In de marterproofkasten waren er vorig jaar 6 geslaagde broedsels. In de overige kasten 3.

De steenmarter is vorig jaar in geen enkele marterproofkast kunnen komen. Helaas wel in 3 van de overige kasten, en op 2 plaatsen waarbij de steenuiltjes zelf een broedplaats hadden ingericht. Dus doen de marterproofkasten hun werk heel goed.

De gemiddelde legselgrootte (zoveel eieren per nest) was vorig jaar 3,2 ei per nest. In 2013 was dit 3,57 en in 2014 3,81. Ben benieuwd hoe goed dit jaar wordt m.b.t. het gemiddelde aantal eieren per nest.

Vorig jaar zijn er 29 steenuiltjes succesvol uitgevlogen, deze zijn tevens ook geringd zodat ze te volgen zijn in komende jaren.

Vooral dit laatste zet me dan aan het denken. Waar zijn ze heen gegaan? Komen ze weer terug naar hun oude territorium? Gaan ze dan daar in de buurt hun nieuwe nestjes zoeken? Wie bepaalt dit, het mannetje of het vrouwtje?

En ook weten we dat één van de jonge uiltjes van vorig jaar het zeker niet heeft gered. Die hebben we jammer genoeg dood gevonden voor in de wei met opruimen. Het ringetje hebben we bewaard om terug te geven aan Geco en Fred. Hoeveel jonge uiltjes zouden het nog meer niet hebben gered? Hoeveel van de uitgevlogen 29 zijn er nog over? Het lijkt me moeilijk om deze vraag beantwoord te krijgen.

Maar goed. Het broedseizoen is weer begonnen. En voor de geïnteresseerden is alles weer te volgen via

http://www.beleefdelente.nl/vogel/steenuil

Geweldig!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.