bijen·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·imker·natuur·wespen

Over bloemetjes en bijtjes…

En nee, dat gaat niet over wat jullie nu meteen denken. Het gaat over onze nieuwe uitdaging.

126c
De bijenkast staat!

Vorig jaar heeft manlief voor zijn verjaardag een bijenkast gekregen. Echt een heel mooie kast. De zijpaneeltjes kunnen ervan af zodat je door het glaswerk erachter de bijenactiviteit kunt bewonderen. Dat is de theorie. In de praktijk blijkt het lokken van een zwerm bijen niet zo eenvoudig te zijn. Hoeveel lokstof we ook telkens in de omgeving neerhingen en op de kast druppelden. En mijn bloemenweitje trok enorm veel beestjes aan, een gezellig gezoem vulde de omgeving maar toch. Niks geen bij in de kast.

Omdat ik de dingen die ik doe, altijd gedegen aan wil pakken begon ik met het bestellen van een aantal bijenboeken. Al lezende en pratende hierover met manlief, kwamen we tot de conclusie dat het beter zou zijn om ons eerste bijenvolk aan te schaffen via deskundigen op dit gebied waarbij we tevens gebruik maken van de mogelijkheid om de beginnerscursus imkeren te volgen. De bedoeling is dat je een vol jaar het bijenseizoen volgt zodat je precies komt te weten wat er gedurende een bijenseizoen gebeurt. En wat je allemaal moet doen in deze periode om je volkje tevreden en in je kast te houden. Met een potje honing ter beloning. Als het goed is.

Al typend zie ik voor me hoe mijn ouders in een deuk liggen van de lach wanneer ze dit lezen. Van kleins af aan ben ik namelijk panisch geweest voor alles wat vloog en kon steken. Zodra ik ook maar dacht dat er een wesp in de buurt was begon ik al hysterisch te draaien en te slaan om op te springen en paniekerige dansjes te maken. Terwijl ik eigenlijk pas één keer gestoken ben door een wesp en dat was toen we bezig waren met de bouw van ons huidige huis. Dat kwam dan ook nog doordat iemand anders de wesp weg wapperde in mijn richting waarna hij mij stak. Ja, het was een vervelend iets maar dat was het dan ook zo’n beetje.

Nu weet ik beter. Bijen en wespen zijn totaal verschillende beestjes met een totaal ander gedrag. Bijen kunnen maar één keer steken en doen dat bij gevaar of ter verdediging ten koste van hun eigen leven. (Niet dat wespen zomaar steken. Ook zij hebben een reden nodig maar ze gaan er niet aan dood. Misschien steken ze hierdoor wat sneller dan een bij. Maar goed. Dat terzijde.) Daarbij willen we ons een zachtaardig bijenvolk aanschaffen. Want ja, daar zitten wel verschillen in.

Al met al verheug ik me erg op de cursus. We zullen wel een komisch paar zijn, zo naast mekaar denk ik. Ik zal wel de meest ingepakte imker ooit zijn in tegenstelling tot manlief die niet van plan is om ook maar een bijenhoed op te zetten. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Ik houd jullie op de hoogte.

Voor de geïnteresseerden:

Hoe word je imker

Advertentie

3 gedachten over “Over bloemetjes en bijtjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.