alledag·beestenboel·bezoek·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·herfst·natuur·natuurgebied·Natuurhulpcentrum Opglabbeek·reddingsactie·roofvogel·sperwer·vogels·wandelen·wild

Een bijzondere gast

Een heerlijke zondag afgelopen weekend.

We beginnen de dag met een boswandeling door de Doort, met een koude wind maar een heerlijk zonnetje. Al lopend schoppen we de bladeren vooruit, genietend van het geritsel dat dit oplevert. We speuren naar paddenstoelen maar deze zijn waarschijnlijk bedekt door de dikke laag bladeren, we zien er in ieder geval geen staan.

Thuisgekomen verruilen we onze wandelschoenen voor een wat netter paar, of ja, eigenlijk een wat schoner paar schoenen. Om vervolgens een kop koffie te gaan doen bij een jarige ietsje verder op in de straat.

We staan bij het raam met uitkijk op de volière van de gastheer wanneer de gastheer ineens uitroept: “Ja! Daar is hij weer!”

Vol verbazing zien we vervolgens hoe een roofvogel rond de volière vliegt. Hij botst een paar keer tegen het gaas op en land vervolgens op het dak ervan. Volgens de gastheer is hij al een paar keer langs geweest. Hij heeft het duidelijk voorzien op de vogeltjes waar hij, dat moge toch ook duidelijk zijn, hij echt niet bij kan. We besluiten om te proberen  hem te vangen omdat dit en heel apart gedrag is en een beetje angstaanjagend voor de vogeltjes in de volière. Mocht dit lukken dan neem ik hem mee naar het Natuurhulpcentrum om hem te laten nakijken en eventueel te laten ringen. Maar de sperwer, dat blijkt het te zijn met wat hulp van de zoekmachine, is het niet eens met onze plannen. Hij blijft wel terugkomen maar vliegt weg zodra ik in het blikveld kom.

Het lijkt op het gedrag van een jonkie met honger. Aan zijn vliegbewegingen zie ik zo niks geks. Uiteindelijk haal ik wat kuikens bij ons uit de vriezer en na deze ontdooid te hebben leg ik ze bovenop de volière. Maar het kuiken ligt daar maar een dood hapje te zijn terwijl de vogeltjes gestresst rondvliegen in de kooi. Die trekken natuurlijk veel meer de aandacht. Intussen is het donker aan ’t worden. Te donker voor de sperwer om te jagen. We wachten nog een tijdje maar zien hem niet meer.

Wanneer ik naar huis loop hoor ik de kraaien in de wei wel heel veel kabaal maken. Daar tussendoor klinkt het roepen van een roofvogel. Zou hij zich in het bosje een plaatsje aan ’t zoeken zijn voor de nacht?

Wie weet. En wie weet krijgt dit verhaal nog een vervolg…

98b

Advertentie

Een gedachte over “Een bijzondere gast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.