actielijst·afval·alledag·bijpraten·buiten beter app·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·gevaar·goede doel·groot onderhoud·mijmering·natuur·opruimen natuur·plastic·plastic soup·reddingsactie·rommel·to do·wandelen·weemoed·zwerfafval·zwerfies

Keep it clean day!

Vandaag, vrijdag 16 september is het officieel Keep it clean day.

Behalve op social media en een artikel in de krant van vandaag dat hier zijdelings mee te maken heeft, merk ik er niet zoveel van.

Toch komt het de laatste tijd steeds meer in beeld.

Gelukkig.

In onze gemeente is er een offensief gestart om mensen bewuster hun afval te laten scheiden. Thema is ‘de kabouters doen het niet’. Iedereen blijkt een mening te hebben over de campagne op zich (kleine kaboutertjes die overal in de gemeente werden neergezet) maar over hoe mensen zelf daadwerkelijk hun afval scheiden, hoor ik vrij weinig. Maar feit blijft dat het belangrijk is om daadwerkelijk beter je afval te scheiden.

Dan is er nog de discussie rondom de petflessen en het statiegeld. Ik zeg ‘doen!’ Tijdens mijn zwerfie-tochten vind ik opvallend veel blikjes en flesjes. Met name op de routes waar de schoolgaande jeugd fietst. Zelfs af en toe flessen waar wel statiegeld op zit blijken niet de moeite waard om even in je tas te stoppen en deze later in te leveren. Is dit nu de zogenaamde welvaart? Dat het je zo goed gaat dat de wegwerpcultuur belangrijker, of gemakkelijker, is dan het recyclen? Niet in mijn ogen. En niet alleen in die van mij want er gebeurt genoeg op dit gebied om mensen wakker te schudden maar blijkbaar is dit een heel erg langzaam proces.

thumb_img_7347_1024Het artikel in de krant van vandaag wil ik toch even laten zien in bijgaande foto. Dit om weer een beetje meer bewustwording te creëren voor wat plastic onze maatschappij, de leefwereld om ons heen en onszelf, allemaal aandoet. En de enige die hier wat aan kan doen zijn wij!

Wij, de mensen.

Ja, ook wij persoonlijk, niet alleen de wet-en regelgevers, niet alleen de mensen in klimaattoppen. Want alle beetjes helpen en uiteindelijk begint ook een schonere betere leefomgeving bij jezelf.

Hoe je dit kunt doen? Begin eenvoudig. Raap een stuk zwerfafval op per dag. Voorbeelden van mensen die dit doen zijn er genoeg. Kijk op FB maar eens bij Astronaut Thijs (www.thijswetemans.nl), Litterati, Zwerfafvalcoach, Zwerfinator, Plastic Madonna, Plastic Soup Foundation, stichting KLEAN….

En als laatste wil ik nog een keer wijzen op het geweldige filmpje van Wubbo Ockels.

Als dat geen indruk maakt….

So, keep it clean!

Advertentie

3 gedachten over “Keep it clean day!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.