alledag·beestenboel·bezoek·bijpraten·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·geluk·genieten·lente·nachtdieren·natuur·natuurgebied·Ringen steenuil·steenuilen·vogels·voorjaar·wildcamera

Steenuiltjes update

We schrijven vrijdag 11 mei wanneer de deurbel gaat. Fred en Geco staan voor de deur. Het steenuilenduo. Het is weer tijd voor de controle van de nestkast voor in de wei. Bij de laatste controle waren er 5 eitjes geteld en had de moeder een kleine broedvlek.

Terwijl de beide heren hun spullen pakken trek ik mijn klompen aan en dan gaan we de wei in. De heren vanaf de weg, bepakt en bezakt met ladder en al en ik vanuit huis. Tegelijkertijd arriveren we bij het nest. De spullen worden netjes klaargelegd, de ladder wordt uitgetrokken en dan is het tijd om de kast te openen.  

5 hele kleine ienieminie steenuiltjes liggen op ons te wachten, samen met moeder steenuil. Geco staat bovenop de ladder en doet verslag. Intussen steekt hij moedersteenuil in een katoenen zakje, daarna steekt hij dit zakje in zijn jastas. Allemaal heel zorgvuldig. Hetzelfde ritueel volgt bij de jonge steenuiltjes. Deze gaan samen in een zak. Voorzichtig daalt Geco de ladder af waarna net zo voorzichtig de zakjes uit zijn jaszak worden gehaald. Het eerste zakje met moeder steenuil wordt aan de weegschaal gehangen. Fred noteert de getallen zorgvuldig en constateert tegelijkertijd dat het een bekend vrouwtje is. Het ringnummer geeft aan dat het om hetzelfde vrouwtje als vorig jaar gaat. Mooi is dat hè? Het feit dat de vogels te volgen zijn aan de hand van een ringnummer. En dat de vogels terugkeren om te nesten naar een vertrouwde plek.

66aMoeder steenuil wordt gewogen, de vleugellengte wordt gemeten, de broedvlek wordt bekeken en dan wordt ze weer teruggedaan in het zakje en is het de beurt aan de jongen.

Jonge steenuiltjes… ze zijn schattig van lelijkheid. 5 kleine schattige lelijkerds zitten in het zakje en worden een voor een gewogen. Het gewicht zit tussen de 35 en 50 gram.  De schatting is dat de beestjes een dag of 5 oud zijn. Na het wegen worden ze weer terug gedaan in het zakje en vervolgens weer teruggezet bij moeders in de kast. Er zijn geen prooien aanwezig in de kast. Alles wordt bekeken en genoteerd.

Wanneer de spullen weer zijn verzameld en de ladder weer is ingeklapt wordt nog even nagepraat. Het volgende bezoek zal over een dag of 15 zijn. De jongen zullen dan zo groot zijn dat ze kunnen worden gemeten en geringd. Ik sta er altijd van te kijken hoe snel zulke dingen gaan. Hopelijk kan ik er weer bij zijn dan. Zo leuk om live te kunnen zien hoe de beestjes het doen. Hoe ze groeien, wat ze eten en of ze gezond zijn.

Het zou heel erg leuk zijn om te kunnen zien wanneer ze gaan uitvliegen. Misschien toch eens de camera opstellen? Sowieso zijn er steenuiltjes te bekijken via http://www.beleefdelente.nl!

ienieminie steenuitljes
Een voor een worden de jongen gewogen. Voor het gemak deelt de troffel de emmer in tweeën zodat de gewogen steenuiltjes aan de andere kant kunnen worden neergelegd.
Advertentie

4 gedachten over “Steenuiltjes update

  1. Schattig van lelijkheid. Hahaha. Dat vind ik ook altijd van jonge meerkoeten. Grijns. Leuk, informatief blog weer! Ik dacht altijd dat je niet met je handen aan jonge vogels mocht komen, omdat ze dan verstoten konden worden door de ouders in verband met een andere geur. Is dat een fabeltje dan? Weet jij dat?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.