alledag·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierenverzorging·ganzen·inmaken·kippen·kippenverzorging·lente·ongedierte·recepten

Over vieze beestjes en advocaat

In het kippenhok vind ik sinds drie dagen waterige poep. En dat is niet goed. En vanmorgen bij het schoonmaken liep er een beestje over mijn hand. Ook niet goed. Maar met het warmer wordende weer, hoort dat er ook  bij. De mijten en luizen worden weer actief. Dus ook hier moet de grote voorjaarsschoonmaak plaatsvinden.

Vanuit mijn werk in het NHC weet ik nu meer over allerlei soorten ontsmettingsmiddelen en deze heb ik nu ook besteld voor onze thuishokken. Te meer daar we meer en meer hokken hebben om schoon te maken. Nu is ons kippenhok niet helemaal ideaal. Het is mooi en handig maar om schoon te maken en te houden wat ingewikkelder met zijn schrootjeswanden. Ik ben er nog over aan ’t denken om het van binnen opnieuw af te timmeren met glad materiaal maar er ligt hier nog zoveel ander werk dat eigenlijk voorrang heeft… En dus ga ik maar weer voortvarend aan de gang met het grondig reinigen van de hokken, met het geven van een kuurtje in het drinkwater tegen de wormen en met het insmeren van de kippenpootjes met vaseline. Wel jammer dat we de eieren weer een poos niet kunnen gebruiken maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij. Liever een tijdje geen eieren mogen eten dan zo meteen een dode kip vinden of nog erger, de lijdensweg mee maken om dan uiteindelijk toch de kip te moeten doen inslapen. Nee, het welzijn van onze beestjes staat voorop.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_27b42Over de eierenproductie an sich hoef ik me in ieder geval geen zorgen te maken. Op dit moment krijg ik ze allemaal niet verwerkt, zoveel zijn het er. Voor de kippeneieren heb ik wel een afzetmarkt maar dat ligt anders voor de ganzen-en eendeneieren. In het kader van wat-de-boer-niet-kent… Maar ook daar zijn oplossingen voor. Vorige week heb ik een grote portie advocaat gemaakt van kippeneieren. Het recept dat ik gebruik is echt ontzettend lekker. Niet dat ik een advocaateter ben (te veel suiker) maar mijn schoonmoeder, de buurvrouw daarnaast en mijn ouders vinden hem heerlijk. En nu heb ik wat onderzoek gedaan op internet en blijkt dat je ook advocaat kunt maken van eendeneieren. Eigenlijk zijn ze net zo te gebruiken als kippeneieren.

Eerst maar even douchen… ik heb altijd de idee dat wanneer ik een beestje gespot heb, ik ze meteen ook overal voel. Vooral in mijn haren. Gedver!

Voor de geïnteresseerden: het recept voor de zelfgemaakte advocaat vind je hier.

 

Advertentie

6 gedachten over “Over vieze beestjes en advocaat

  1. Jouw schoonmoeder, buurvrouw etc. boffen maar met zulke heerlijke home made advocaat! Mijn moeder lustte er ook wel pap van, en ik vroeger ook. Nu niet meer. Ik hoop dat je kippetjes snel opknappen! (En als ik over jouw gekriebel lees, weet ik zo net nog niet of ik ooit kippen wil houden… 😱)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.