buiten leven·buitenleven·buitenwonen·eieren·Indische loopeenden·lente·loopeenden·voorjaar

Eendeneitjes!

Zoals gebruikelijk ben ik vroeg in de weer. Voordat ik zelf aan mijn dag kan beginnen met een kop koffie, verzorg ik eerst onze beestenboel. Sinds de kippen weer gewoon los lopen in de wei geeft het aan de ene kant een beetje rust. Het hok kan later worden schoongemaakt en het voeren heeft ook niet meer de eerste prioriteit omdat de dames zichzelf al voorzien met alles wat ze bij elkaar kunnen scharrelen. Aan de andere kant is er ook een stuk hectiek bij gekomen omdat ze nu voor de eendjes in de wei zijn. De eendjes moet ik eerst uit de ren laten. En zodra zij de deur van het huis open horen gaan, beginnen ze te snateren. En dus moet ik me een weg banen door het kippenvolk om bij de eendenren te komen. Dit omdat de kippen weten dat de eendjes ‘snoepjes’ krijgen en ze hier ook wel wat van willen natuurlijk. De eendjes moeten vervolgens weer tussen de kippen door laveren want zij willen meteen in volle vaart naar de poort richting tuin rennen. De tuin is van hen, daar voelen ze zich veilig. En daar is op dit moment ook het meest te scharrelen voor hen.

Ik doe dus mijn dingetje, mijn hoofd al vol met de planning van de dag en daarom niet helemaal aanwezig in het moment. Ik weet ‘t, dat is helemaal fout en ik probeer er ook op te letten maar dat is duidelijk nog een leerpuntje. En daarom mis ik vanmorgen dus iets heel essentieels….

115aOmdat het afgelopen nacht nog gevroren heeft, had ik vanmorgen geen water. Daarom is manlief op een bepaald moment later op de dag, schoon water in de bakken gaan doen. Ook in de ren van de eendjes. Wanneer hij weer naar binnen komt vraagt hij me of ik hem in de maling aan ’t nemen ben. En echt, ik heb geen idee waar hij het over heeft. Blijkt dat hij twee eendeneitjes gevonden heeft in de ren. En dat hij dacht ik daar twee kippeneitjes had neergelegd om hem voor de gek te houden. Alsof ik ooit zoiets zou doen! Grijns! Maar nee, ik was het niet deze keer. Hij vindt het ongelooflijk dat ik de eitjes vanmorgen over het hoofd heb gezien. Hij heeft een foto gemaakt van de ligging en inderdaad. Ik moet wel heel ergens anders zijn geweest met mijn gedachten. Waarschijnlijk bij de kippen die nogal opdringerig om ‘snoepjes’ zaten te bedelen.

Maar goed, er liggen dus twee eitjes. Nader onderzoek leert ons dat de eieren ietsje groter zijn dan de kippeneieren en ook smaller en puntiger. En dat ze een ander kleur hebben. Dat blijkt wanneer ik ze schoon heb geveegd. Ze lijken iets glaziger te zijn en eentje heeft een meer groenige glans en de andere een meer oranjeachtige glans.

Behalve dat we in de wolken zijn met onze twee eendeneitjes betekent het ook dat we nu zeker weten tenminste twee eendendames hebben! Maar welke twee eendjes hebben nu de eitjes gelegd?

De dag erna liggen er weer twee eitjes, de dag erna eentje en vandaag ook weer één.

Tijd voor de wildcamera dan maar?

Advertentie

Een gedachte over “Eendeneitjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.