beestenboel·bezoek·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dieren·dierengedrag·Indische loopeenden·loopeenden·natuur·natuurgebied·tuinbezoekers·watervogels·zwembad

Eentje!

Al een aantal weken komt er een wilde eend bij ons op bezoek in de tuin. Een heel mooi dameseendje. Manlief heeft haar Eentje gedoopt omdat ze alleen komt. Vond ik zelf wel leuk gevonden, die naam. De vraag rijst wel waarom ze alleen komt.  Waar is het woerdje gebleven waar ze de eerste twee keren mee kwam? Heeft ze geen aansluiting bij andere eenden? Is er iets met haar aan de hand? Is het de droogte in het natuurgebied in de buurt dat ze terug blijft komen?

En ofschoon wij het eendje hartstikke leuk vinden zijn onze drie P’s er echter niet zo van gecharmeerd. In het begin vonden ze haar wel interessant. Het eendje liep vooral achter Broene aan en die liet dat eigenlijk gebeuren. Maar naarmate ze vaker terug komt in de tuin, worden onze drie P’s steeds agressiever naar haar toe. In milde vorm dat wel. In het begin mocht Eentje eten van het graan en bij de drie P’s in de buurt gaan liggen slapen. Een enkele keer lagen ze gewoon met zijn viertjes. Ondanks het gekwaak van Blondie die vanaf Eentjes komst tot haar vertrek op een heel aparte manier gaat kwaken. Het lijkt op een alarmsysteem. En zo zien wij het ook. ’s Morgens vroeg in bed horen we aan Blondies gekwaak al of Eentje is gearriveerd in de wei.

Zodra onze dames ’s morgens de tuin in komen en Eentje al in de wei is, vliegt ze over naar de tuin via het dak van het tuinhuis van de buren. Ze kijkt eerst de aap uit de mouw en controleert daarna al vliegend of er al eten in de bak zit. Als dat zo is, en ik ben uit de buurt, dan landt Eentje precies voor de bak. Ongelooflijk hoe nauwkeurig ze dat doet. Ze kan ook vanuit stilstand ineens recht omhoog vliegen. Echt heel mooi om haar te observeren. Maar goed. De drie P’s vinden haar nu niet meer zo leuk. Hoe dat komt? Ik heb geen idee. Het lijkt erop dat Eentje onze tuin bezoekt vanwege het eten. En om even rustig een tukje te kunnen doen. Ze lijkt zich aan te willen sluiten bij onze drie P’s maar om de een of andere reden zijn die hier niet van gediend. Opvallend is dat ze achter Broene aan loopt. Die lijkt qua kleur ook het meeste op haar. Maar ondanks dat Broene Eentje in eerste instantie gewoon achter zich aan liet lopen, is die houding veranderd. Zodra Eentje dat begint te doen, draait Broene zich om en loopt op haar af. Ik kan dat niet anders zien dan als een dreigende houding. Ook staat ze op wanneer Eentje in haar buurt komt liggen om Eentje in haar staart te porren. Eén por is voldoende om Eentje afstand te laten nemen. Maar, en dat moet gezegd worden, Eentje is niet bang aangelegd. Ze doet even een paar stapjes terug en loopt dan weer gewoon achter de drie P’s aan. Op haar eigen kalme manier. Ze praat heel zachtjes tegen ze. Maar veel hoeft ze niet te doen om het alarmsysteem te activeren. Zolang Eentje in de tuin is gaat dat geregeld af. En daar doet onze bemiddelende houding niets aan af. Ik heb een filmpje bijgevoegd om te laten zien hoe dit alles in zijn werk gaat.

En dan belt manlief me op een dag. Hij zit achter in de tuin en ik ben bezig in huis. Hij vraagt of ik naar achteren kom maar dan met een omtrekkende beweging langs de rand van het gras. Dat doe ik en wat schetst mijn verbazing? Eentje zit gezellig van het graan te eten. Maar ze is niet alleen deze keer. Ze heeft een vriendinnetje meegenomen! Op hun gemakje blijven ze de hele avond in de tuin. Ze lijken ook niet bang van ons te zijn. Pas wanneer ik de Pieps in de ren wil gaan doen en dus te dicht bij hen in de buurt kom, vliegen ze weg.

Ik moet heel erg lachen. Blondie kwam niet uitgekwaakt. Blijkbaar heeft Eentje doorverteld dat ze een leuk plekje heeft gevonden. Dus Blondie, pas maar op! Want zeg je nee, dan krijg je er twee!

Advertentie

4 gedachten over “Eentje!

  1. Hier hebben we ook de nodige ervaring met wilde eenden zoals je wel weet. Nu komen ze niet meer maar de woerden zijn nu dan ook in de rui en vliegen daardoor niet of nauwelijks. Zodra ze voor nageslacht hebben gezorgd beginnen ze met ruien en bemoeien ze zich niet meer met hun vrouwtje.
    Wilde eenden lijken tam te worden maar instinctief blijven ze wild. Ze zijn inderdaad zo gewiekst dat ze puur voor eten en rust naar tuinen komen.

    Geliked door 1 persoon

    1. O, dan verklaart dat misschien waarom het woerdje zich niet meer laat zien! Ze hoeven van mij ook niet tam te worden hoor, maar ze moeten wel aan ons wennen omdat wij hier nu eenmaal rondlopen. En we hebben inmiddels drie alarmsystemen rondlopen. Ik neem aan dat de eendjes onderling toch wel voor een oplossing zullen zorgen…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.