aanloper·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Indische loopeenden·loopeenden·natuur·natuurgebied·vogels·watervogels·zwembad

Familiebezoek

133aEen aantal weken geleden riep manlief me verbaasd de wei in. Er zaten twee wilde eendjes in het vijvertje te badderen! Weliswaar niet geheel naar wens van de ganzen want die dreven hen langzaam een rondje door de wei. Maar de eendjes gedroegen zich onverstoorbaar. Ze liepen weg of fladderden elders in de wei weer neer. Voorzichtig om het hoekje glurend stonden we hen te bekijken. Op een bepaald moment stond het vrouwtjeseendje bij de poort naar de tuin te kijken naar onze loopeendjes. Aangetrokken door hun gekwaak waarschijnlijk. Misschien dat hen dat ook aangetrokken heeft toen ze besloten in onze wei te landen? In ieder geval wandelt het vrouwtjeseendje op een gegeven moment de tuin in, voorzichtig gevolgd door de woerd. Van een afstandje slaan we het allemaal gaande. Zodra we ons bewegen of geluid maken vliegen ze terug naar de wei. Ze blijven de hele dag. Onze eendjes zijn in eerste instantie verbaasd en lopen van hen weg. Maar dat verandert al snel.

Wanneer ik ’s nachts uit het raam kijk zie ik het paartje op het zwembad dobberen. De volgende ochtend zijn ze verdwenen. Ze blijken verhuisd te zijn naar het vijvertje in de wei. In de loop van de week worden ze steeds meer eigen met onze eendjes. Ik kan inmiddels aan het gekwaak horen of het paartje aanwezig is of niet. Ze blijven een week maar dan ineens is het woerdje weg. Gek genoeg blijft het vrouwtje alleen rondhangen.

Tijdens ons weekje weg blijken de eendjes zich in de wei en de tuin op te houden. Zodra er iemand de tuin in komt vertrekken ze naar de wei. Vaak is ook alleen het vrouwtje aanwezig. Of zijn ze er helemaal niet. Wanneer we weer terug zijn, vertrekken de eendjes uiteindelijk helemaal. Ook het vrouwtje laat zich niet meer zien. Teveel drukte naar hun zin denk ik. We zien ze de hele week niet meer en denken dat ze definitief vertrokken zijn.

Maar dan hoor ik  weer een bekende kwaak. Op een bepaald moment roept manlief me weer en zien we het bruine vrouwtje zusterlijk naast het bruine loopeendje liggen. En weer een paar uurtjes later liggen ze alle vier bij elkaar te slapen.

Hebben we er een familielid bij gekregen? Ze lijkt zich goed te voelen bij de loopeendjes. Een klein detail voor het eendje echter. Ons krijgt ze er gratis bij. Daar zal ze dan toch aan moeten wennen…

Deze slideshow vereist JavaScript.

P.S. Inmiddels hebben we ons het zwembad weer zelf toegeëigend maar daarover de volgende keer…

Advertentie

2 gedachten over “Familiebezoek

  1. Dit verhaal is hier de orde van de dag. Eendjes komen en gaan … Lopen van vijver naar vijver en rusten op de rand. Soms 4 woerden, soms een vrouwtje en woerd … enz. enz.
    Zie ze in de wijk ook vaak liggen op grasveldjes. Het lijkt wel of de wilde eend steeds meer naar de mens trekt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.