actielijst·buiten beter app·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·gevaar·groot onderhoud·mijmering·natuur·natuurgebied·opruimen natuur·plastic·plastic soup·regelmaat·rommel·to do·wandelen·zwerfafval·zwerfies

Hoe is het met de Zwerfie’s?

Ondanks dat ik het niet geregeld meld via deze site, gebeurt er toch van alles in Zwerfie-land.

Ik heb de idee dat mensen zich steeds meer bewust worden van het zwerf afval om hen heen. Zich vooral storen aan deze rommel en dan vooral aan plastic.

En dat is goed.

Het zou nog beter zijn als ook iedereen daadwerkelijk iedere dag één zwerfie oppikte.

Want je ziet nu al de kracht van dit verhaal. Doordat iedereen gewoon 1 dingetje oppikt, wordt er toch dagelijks veel opgeruimd.

En dat biedt hoop. Vroeger leerden we ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. En dit is eigenlijk hetzelfde principe. Gewoon doen dus.

12957514_1576425816002788_8028381159049756236_oNatuurlijk helpen de sociale media enorm aan het verspreiden van deze boodschap. En je ziet ook hier dat steeds meer mensen hieraan meedoen. Berichten op dit gebied delen, wandelingen organiseren, zelf er op uit gaan, activiteiten op touw zetten om geld op te halen voor Plastic Madonna (strakke actie Astronaut Thijs 😉 te vinden via thijswetemans.nl), groepen als  stichting KLEAN, en vandaag weer in de krant een artikel over het Schone Maas-project van IVN Limburg. Heel interessant voor de geïnteresseerden is ook de cursus Marine Litter ontwikkeld door de Open Universiteit Heerlen.

12140751_1544090225885741_108311374783303013_n
Foto van Astronaut Thijs

Maar zou het niet nog mooier zijn als mensen zich zodanig bewust zouden zijn van hun omgeving, dat ze deze niet meer verknoeien? Dat de jeugd geen afval meer op de grond gooit als ze naar huis fietsen van school? Dat ouders hun leren dat dit niet hoort maar dat ze dit zelf ook moeten toepassen in hun leven? Wanneer mensen het niet meer nodig vinden om vuil te storten op plaatsen waar dit niet hoort? Dat mensen het niet vanzelfsprekend vinden om hun peuken overal weg te schieten of hun snoeppapiertjes ter plekke op de grond te gooien? Om eerst eens om je heen te kijken of er niet ergens een prullenbak staat of dat je je eigen rommel gewoon even in je jaszak doet en dit dan thuis weggooit? Dat producenten meer rekening gaan houden met het milieu door minder plastic verpakkingen te gebruiken? Dat plastic veel meer gerecycled gaat worden?

Het gaat om een bewustwording waar iedereen zijn steentje aan kan bijdragen. Het is niet altijd even gewenst of gemakkelijk om iemand aan te spreken als je ziet dat iemand iets weggooit. Aan de andere kant moet er ergens een gedragsverandering plaatsvinden. En door iedere dag een zwerfie te rapen draag je hier een steentje aan bij. Je maakt de wereld weer net een beetje schoner. Niet alleen voor je omgeving maar ook voor jezelf. En misschien dat deze boodschap dan ook door gaat dringen bij de mensen die de rommel dumpen en uiteindelijk ook bij de producenten.

Het effect van de lange adem…

1653399_1572510029727700_8873639490535662339_n

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.