actielijst·alledag·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dierengedrag·fruit·ganzen·groente·groot onderhoud·kippen·klussen·kweekkas·lente·makkelijke moestuin·moestuin

Over van alles en nog wat

Het is druk geweest de afgelopen tijd.

We zijn in de weer geweest met onze kas. Het glas zit er nu grotendeels in. Natuurlijk zijn er een paar platen kapot gegaan, dat kan bijna niet anders, maar over ’t geheel genomen is het project kas geslaagd. Er staan zelfs al plantjes in! Ik heb er dit jaar toch maar voor gekozen om de tomaten-, komkommer- en courgetteplantjes bij de markt te halen in plaats van ze zelf op te kweken. Soms moet je voor het gemak gaan wanneer het anders niet gaat. En die staan nu in de kas. Ik heb nog wel even mijn hart vastgehouden toen het afgelopen woensdag heel hard begon te waaien maar de kas heeft de stormstoten doorstaan. Gelukkig!

De MM-bakken zijn grotendeels gevuld. Eindelijk! Ik heb ervoor gekozen om één bak volledig te vullen met aardbeienplantjes. Mmm, daar verheug ik me nu al op! De eerste eigen zongekuste aardbeien op een beschuit. Jammiejammie! Verder heb ik één bak gevuld met diverse kruiden. Wèl met zaadjes van vorig jaar. En dan heb ik nog wat bietjes, radijsjes, diverse slasoorten, wat bloemen (ja, ook afrikaantjes) en nog van alles gezaaid. Dus het project MM loopt eindelijk. Flink achter op schema maar het loopt.

Doordat de kippen de hele tijd mijn bakken overhoop haalden hebben manlief en ik vóór het klaarmaken van de bakken, eerst een stuk wei afgezet met hekwerk. Dit keer niet om de kippen binnen te houden voor hun eigen veiligheid maar erbuiten. Deels ook voor hun eigen veiligheid want ik ontplofte zowat toen ik de ravage zag die ze hadden aangericht nadat ik alles netjes gemaakt had. Niet dat de dames het er helemaal mee eens zijn. Uit protest tegen het buitensluiten gingen ze zandbaden voor het poortje zodat ik ze de hele tijd moest wegjagen als ik met de kruiwagen langs wilde. Maar de vrijheid van de kippen is voor dit moment weer ingeperkt, tijdelijk weliswaar, omdat manlief de wei (weer eens) opnieuw heeft bewerkt en ingezaaid met gras. Omdat de kippen de hele tijd alles omwoelen hebben ze nu een tijdelijk onderkomen in de tuin. Aan de ene kant vinden ze het wel gezellig, aan de andere kant zijn ze al snel uitgekeken op hun kippentunnel van het hok naar de ren in de tuin en weer terug. En ik vond het nog wel zo’n slim plan van manlief… Ook de ganzen hebben een hele tijd in de tuin vertoeft. Omdat de wei zo kaal is dat er maar weinig gras groeit mochten ze  in de tuin komen grazen. Maar met het mooie weer van de afgelopen dagen was ik het zat. Overal die ganzenpoep. Je kon nergens meer fatsoenlijk lopen! Dus nu zijn de ganzen weer terug in de wei en krijgen ze extra graan. Ik ben een aantal dagen bezig geweest met de hogedrukreiniger, met de bladblazer en zo nog wat zaakjes. En nu ligt de tuin er weer netjes bij. Het tuinsetje is van binnen naar buiten verplaatst en het tuinhuis is gepoetst. Wij kunnen nu weer lekker genieten van onze koffie in een opgeruimde tuin.

Dat de wei opnieuw bewerkt moest worden lag aan het weer van afgelopen jaar. De grond was te vast geworden, met plensbuien kon het water niet eens meer weg en het gras groeide ook niet. Maar nu lijkt het goed te gaan. Er is al een mooie groene schijn zichtbaar. De ieniemienie sprietjes worstelen zich omhoog.

Ook het bloemenmengsel in mijn hoekje van de wei is aan ’t opkomen. De bosbessenplantjes staan in de grond, net als de bramen en frambozen. En ook twee fruitboompjes. Het insectenhotel is weer opgekalefaterd. En de bijenkas staat op zijn plek. Het lokmiddel is aangebracht.  Dus ik zou zeggen, laat die bijtjes maar komen…

Deze slideshow vereist JavaScript.

P.S. Zien jullie ook zoveel wespen? Beetje vreemd zo vroeg in het jaar, niet?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.