alledag·beestenboel·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·geluk·genieten·Humor·lente·mijmeren·natuur·tortelduif·tuinbezoekers·vogels·voorjaar

Het eitje

50bOp een avond afgelopen week komt manlief terug vanuit de wei. Hij blijft ietsje langer in de tuin dan normaalgesproken. Wanneer hij weer naar binnen komt heeft hij iets in zijn handen. Een minuscuul eitje. Althans in onze ogen. Wij zijn onze kippen-en ganzeneieren gewend. En naast deze eieren is dit eitje echt miniem. Hij heeft het gevonden op het graan van de ganzen, midden in de voerbak.

Van wie zou dit eitje zijn?

Het eerste wat mij te binnen schiet is een torteleitje. Het lijkt mij het enige logische. Het ganzenvoer voorziet zoveel van onze tuinvogels van eten maar het zijn allemaal kleinere vogels. Op de Turkse tortel na. Dus volgens mij komt deze het meest in aanmerking.

50cDe meetlat wordt ernaast gelegd. Een heel mooi wit eitje, de schil nog niet dik afgevormd met twee kleine gaatjes erin. Het lijkt alsof erin is gepikt. Als om te testen wat dat voor iets is, daar midden in de bak. Het meet een 3 cm.

Google wordt erbij gehaald en inderdaad. Het is een tortelei. Mijn theorie is dat het een ei moet zijn van een jonge duif. Het lijkt alsof het kwasi verloren is, zo midden in de voerbak. Alsof het de duif is overkomen, dat leggen van het ei. En dat ze er daarna nog even op gepikt heeft om te kijken wat het is. Het is in ieder geval iets dat we bij de ganzen vaker zien. Wanneer de legtijd aanbreekt verliezen ze de eieren vaak midden in de wei. Alsof het leggen van het ei iets is dat ze overkomt. Later leggen ze de eieren gericht in een nest. Dan hebben ze blijkbaar controle over de legdrang.

Maar wat is het een mooi eitje. Ik lees Google nog even na. Op de site van Vivara lees ik onder andere het volgende:

“ De Turkse tortel broedt in maart-april met 2 à 4 broedsels. 2 witte eieren per broedsel.”

“ Doordat Turkse tortels tot wel 5 broedsels per jaar groot kunnen brengen, heeft de uitbreiding van deze hoogproductieve broeder zich snel voltrokken. De jongen uit het eerste legsel doen een paar maanden later zelf al weer mee aan het voortplanting. Er zijn weinig of geen vogels die zich zo snel kunnen vermenigvuldigen.“

Ok! Dat verklaart het grote aantal tortels van de afgelopen jaren die bij ons lekker meesnaaien van het ganzenvoer.

Maar dat is niet erg. Ik vind ze mooi. Hele kleine sierlijke slanke duifjes. Met mooie kleine witte eitjes.

Ik mag er graag naar kijken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.