alledag·beestenboel·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·egels·ganzen·ganzengedrag·het weer·huisdieren·Indische loopeenden·katten·kattenzorgen·kippen·loopeenden·makkelijke moestuin·mijmeren·natuur·problemen gans·thuis·vogels·zomer·zomerse dag·zon

Heet!

De hitte houdt maar aan…

Onze arme beestenboel heeft het zwaar.

De ganzen zijn al helemaal niet ingesteld op dit weer. Van nature gebouwd voor koudere temperaturen, met een hoge eigen lichaamstemperatuur. Wat staan ze te hijgen onder de pruimenboom. Manlief laat de grondwaterpomp geregeld lopen om ze een modderbadje te kunnen laten nemen. Dan vult hij de kinderbadjes maar weer met koud water en zo moeten zij het door de dag redden. Tot nu toe lukt dit ook redelijk goed.

De eendjes lijken nergens last van te hebben. Zij springen om de zoveel tijd in het zwembad of in hun eigen kinderbadje en gaan dan weer verder met snuffelen in de hagen. Daar gaan ze ook geregeld slapen, het zal daar nog wel relatief koel zijn denk ik.

 

Onze Maudje is een ander verhaal. Zij heeft het warm. Heel erg warm. Van nature heeft ze een dikke vacht én ze is ook nogal mollig aangelegd. Ze ligt hele dagen in de serre onder de tafel. ‘s Avonds slaapt ze niet meer bij ons op bed maar ligt ze languit op de laminaat naast het bed. Dat weet ik omdat ik een keer over haar gestruikeld ben toen ik ‘s nachts naar de wc ging. En ook om Saartje maak ik me zorgen. Ze is zo dun omdat ze zo slecht eet met dit weer. Daarbij heeft ze een kleine hartstoornis. Dus wie weet hoe de warmte vat gaat krijgen op dit alles.

Snorrie ligt veel in onze tuin te slapen. Ergens in een perkje in de buurt, hij hoort en ziet alles. Zodra we gaan eten of wanneer hij vindt dat hij etenstijd heeft, komt hij te voorschijn. Hij is de laatste tijd zelfs aan het bietsen geslagen. Maar hij is erg mager. Ik heb hem vervroegd zijn tweede wormkuur gegeven in de hoop dat dit hem wat zal laten bijkomen. Hij lijkt nu een betere vacht te krijgen maar dun is hij nog steeds.

De kippen liggen veel onder het hok of liggen te zandbaden. Zij zijn ook niet echt zichtbaar. Alles en iedereen houdt zich zo gedeisd mogelijk door de warmte.

Overal in de tuin staan bakjes met water voor de vogels en de egels. We zien dat er dankbaar gebruik van wordt gemaakt. De egels eten ook goed aan het kattenvoer. Dat is te zien want er loopt één hele dikke rond in de tuin.

Mijn plantjes hebben het zwaar. Ook zij vragen meer dan gebruikelijk maar belonen ons ook goed voor de goede zorgen. De tomaatjes zijn overheerlijk!

Verder merken we een enorme toename in muggen en wespenaantallen. Ergens bij ons in de buurt moet een wespennest zitten. En ofschoon ik heel erg van leven en laten leven ben, gaat het me toch te ver dat we nu zelf onder een klamboe moeten zitten willen we fatsoenlijk aan het zwembad kunnen vertoeven. Tja, muggen die houd je niet tegen helaas. En met onze klamboe de wespen ook niet, dat blijkt. Er zitten wat gaten in zo hier en daar, na jaren op zolder te hebben gelegen. En net dat ene gat dat ik niet heb dichtgeknoopt, ja inderdaad, dat komt een wesp doorheen.

Morgen maar een nieuwe klamboe halen. Hopelijk niet meer voor de wespen maar dan toch altijd nog tegen de muggen. Voor nu, lang leve de Deet…

unadjustednonraw_thumb_269c5.jpg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.