beestenboel·buitenleven·buitenwonen·dieren·dierengedrag·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·kippen·kippenverzorging·ongedierte·reddingsactie·vliegen·zomer

Knoterkip

Eigenlijk wilde ik dit blog weer eens besteden aan mijn moestuinperikelen. Maar Knoterkip gooit roet in het eten.

Wanneer we onder de kastanjeboom zitten valt het ons op dat Knoterkip wel heel erg aanhankelijk is. Ze gaat aan onze voeten liggen en laat zich over haar ruggetje aaien. Normaalgesproken is ze wel in onze buurt maar niet op deze manier. Ik pak haar op om haar eens goed te bekijken. Eigenlijk, bedenk ik me nu, is ze al een aantal dagen wat stilletjes voor haar doen. En haar pupillen zijn ook wat aan de grote kant. Ze piept even tijdens het oppakken en dat baart me zorgen. 

Manlief en ik bekijken haar van alle kanten. Ze heeft geen bloedluis. Dat zou me ook erg verbazen gezien de moeite die ik doe om het hok én de kippen bloedluisvrij te houden. Maar ondanks de hitte lukt me dat dit jaar vrij goed. Dat en ze zo goed als wormvrij houden. Toevallig hebben de kippen laatst nog een stevige wormkuur gehad. 

Wat zou er dan zijn? Terwijl manlief haar vast houdt bekijk ik haar van achteren. Er  hangt bij Knoter  iets uit haar poepgaatje. Iets wat ze zelf niet weg heeft gekregen met pikken. Het is een leeg ei. Beter gezegd het vel van een leeg ei. Hetzelfde probleem waar Obertje een tijd terug mee te kampen heeft gehad. Maar waar het vel Obertje verstopte, is het bij Knoter deels uit haar poepgaatje blijven hangen. Voorzichtig bevrijd ik haar van het euvel. Dat gaat prima. Maar dan zie ik het echte probleem pas. Het probleem veroorzaakt door Knoter zelf terwijl ze heeft geprobeerd het vel uit zich te trekken. Ze heeft een wond veroorzaakt net onder haar poepgaatje. En met deze hitte gaat dat niet goed. Echt niet goed. En nu begrijp ik ook waar die vieze gekleurde vliegen vandaan komen en waarom Knoter ze wel aan lijkt te trekken. De vliegen gebruiken Knoters wond als broedkamer. Ik kijk dan ook naar een wond zo groot als een 2 euromunt en dan krioelend van de maden, in alle groottes. Bah… Hoe ver in het vlees zouden de maden al zitten? En terwijl ik dit bespreek met manlief zie ik ze ook haar gaatje in kruipen. Ja mensen, dit is geen smakelijk verhaal en ik ben nog niet klaar. Omdat de kippen pas een wormkuur hebben gehad, hoop ik dat de maden die ik net naar binnen zag kruipen, niet zo’n probleem zijn. De wond daarentegen, die baart me zorgen. 

We nemen Knoter mee naar binnen. We zetten alles klaar wat we denken nodig te hebben om de boel schoon te maken. Wattentips, keukenpapier, alcohol, jodium, keukenmesje, pincet, een schone bench waar eten en drinken in klaar staat want Knoter moet wel een nachtje in het hospitaal (de garage) blijven. Dan valt het manlief in dat zijn vader altijd madenspray gebruikte bij de schapen. En in dit geval hebben we allebei zoiets van ‘we zoeken die spray en kijken wel of het gaat helpen’.

Zogezegd zogedaan. Met het keukenmesje schraap ik zoveel mogelijk maden weg. Het lijkt maar niet op te houden. En ze zijn zo klein! Knoter heeft duidelijk pijn maar ik ben nog niet klaar. Uiteindelijk krijg ik niet meer weggehaald. We deppen de wond schoon en föhnen haar droog. We sprayen de wond in met alcohol en ook dit doen pijn. We weten het. En daarna sprayen we de wond vol met de madenspray. Die tot mijn verwondering blauw is. Fascinerend wat de spray doet. Hij vormt meteen een korst op de wond en sluit zo de wond af. Het lijkt ook wel of de wond krimpt… We zetten Knoter in de bench en gaan om de beurt een keertje bij haar kijken. Maar het lijkt erop dat de behandeling goed heeft gewerkt. En wat een goed teken is: Knoter blijft van de wond af. Ze pikt er niet op.  

Daags erna zit een montere Knoter in de bench. Ze heeft gegeten, gesnoept van de gedroogde meelwormen en gaat staan als we de garage binnen komen. Ze laat zich goed bekijken en alles ziet er rustig uit. Geen reden om Knoter nog langer haar vrijheid te ontzeggen. We laten haar los in de wei. De rest van de kippen komt meteen bedelen om ‘snoepjes’ en terwijl ze daar allemaal van pikken, voegt Knoter zich erbij. We houden haar nog een paar dagen in de gaten maar ik denk dat we weer een ‘eind goed, al goed’ hebben. Desalniettemin fingers crossed. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.