buiten leven·buitenleven·buitenwonen·courgette·eetbare bloemen·eigen groente en fruit·groente·inmaken·kweekkas·makkelijke moestuin·moestuin·recepten·to do·zomer

Moestuinopbrengsten

Al wekenlang ben ik bezig met het verwerken van de producten die mijn moestuin oplevert. Wanneer ik dit schrijf kan ik even geen tomaat meer zien. Bij wijze van spreken dan. Want natuurlijk ben ik blij met de opbrengsten. Alleen heeft het warme weer van de afgelopen tijd, de verwerking wel een beetje moeilijker gemaakt. Het is dat ik een vroege vogel ben. Maar laten we bij het begin beginnen. 

Met het oogsten van de eerste aardbeien ben ik begonnen met het maken van de rumtopf. Bij ieder beetje fruit dat goed was, heb ik dat deels weer toegevoegd. Frambozen, bosbessen, druiven. Nu kunnen er appels en peren bij. En dat gaat zo door totdat de walnoten erbij gaan. Dan nog even wachten tot kerst en dan kunnen we het resultaat proeven. Mmmm…

En dan wordt door het warme weer ineens alles tegelijk goed. In enorme hoeveelheden. Deels verwerk ik het, deels geef ik het weg. Daarom sta ik nog vroeger op om nog enigszins wat werk te kunnen verzetten voordat ik de keuken uit drijf. Tomaten worden in de oven gedaan en vervolgens gepureerd en gezeefd. Wat overblijft is een basis voor soep, pastasaus, passata… Hele tomaten worden ontveld en in potten gedaan, andere gaan weer ontveld en in stukjes in potten waarna de potten worden geweckt. Het is goed opletten wat voor weer het is omdat onweer in de lucht niet bevorderlijk is voor het weckproces. Minitomaatjes heb ik ingelegd in zoetzuur met vanille, andere weer in zoetzuur met kaneel. Het is afwachten hoe het smaakt. Het is naar een recept uit de krant. Maar het lijkt me heel lekker. Ook de courgettes, gele en groene, heb ik deels verwerkt tot zoetzuur. Deels gegrild en ingelegd in olie. Te gebruiken als tapas maar ook als basis voor lasagna of moussaka of zoiets. De komkommers zijn ingelegd in zoetzuur, net als de radijsjes. Inmiddels heb ik een pot geproefd en het smaakt heerlijk. Al zeg ik het zelf.

Verder heb ik nog wat probeersels op de plank staan. Van de Oost-Indische kers kun  je namelijk niet alleen de bloem en de blaadjes eten maar ook de zaaddozen. Wist ik ook niet. Kwam ik per toeval tegen op internet toen ik recepten aan het zoeken was op basis van bloemen. Maar inmiddels staan er twee potjes met armeluiskappertjes (de zaaddozen dus) op de planken. Allebei met een ander kruidenmengsel. Nu nog wachten tot ze zijn ingetrokken. Dan staan er nog twee grote potten met zelfgemaakte pesto in de koelkast. Staan er ingelegde uitjes in de kelder, dit zou heerlijke tapas moeten opleveren. Heb ik verschillende eetbare bloemen gedroogd en deze deels vermengd met zeezout en deels met roomboter. De rest zit in een potje voor later gebruik. 

En nog ben ik niet klaar. De kelder staat inmiddels helemaal vol. De planken buigen door. Daar moeten de wortelen, uien en kool nog bij, ergens, later dit jaar.

Niet alles in de moestuin is er trouwens goed doorheen gekomen. Maar dat is iets voor een volgende keer. Nu ga ik weer terug naar mijn tomaten. Er willen er nog een paar in potten…

Advertentie

4 gedachten over “Moestuinopbrengsten

 1. Het water loopt me in de mond. Jeetje, wat heb jij een hoop werk verzet al! En wat een opbrengst… weck jij in een ketel? Ik heb dat vorig jaar 1x geprobeerd, maar dat was niet echt een succes… dus ik werk het liefst met potjes die ik uitkook, de boel er heet in, deksel erop en omkeren. En dan nog heb ik best wel vaak schimmel 😢 vooral op rozenbottels ‘jam’. Waarschijnlijk omdat ik zonder suiker werk. Ik ga nu weer even verder met de volgende lading rozenbottels 😉 Succes! Zal binnenkort eens over de oogst hier wat schrijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Anuscka,
   Ja, ik maak deels in met de ketel. En als je niet werkt met suiker, zout of azijn dan moet dat ook om geen schimmels te kweken. Je zou ipv suiker ook honing kunnen gebruiken geloof ik. Jammer genoeg heb ik nog geen rozenbottels. Lijkt me hele lekkere jam. Die staat nog op het lijstje voor het najaar.
   Jij ook succes. Ben benieuwd naar jouw oogstervaringen😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ga de ketel toch maar weer eens tevoorschijn halen dan… en met honing wordt het vaak ook veel te zoet. Staan er bij jou in de buurt ‘in het wild’ ook geen rozenbottels?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.