afwegingen·alledag·balen·beestenboel·bezoek·bijpraten·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenverzorging·dierenzorgen·mijmeren·nachtdieren·natuur·natuurgebied·reddingsactie·Ringen steenuil·roofvogel·steenuilen·vliegen·wild·ziekte steenuilen

Steenuilen, het vervolg

Gisteravond was het dan zo ver. De jonge steenuiltjes zouden worden geringd. Na een telefoontje van Geco spoed ik me weer de wei in. De heren zijn al aanwezig en bezig met het klaarzetten van hun spullen. Ze worden steeds geoutilleerder. Hangweegschaaltjes, een krukje, een opvouwladder. Alles voor het zo handig en snel mogelijk bekijken van de steenuiltjes.

Maar goed, de steenuiltjes dus.

Geco staat op de ladder en op het moment dat hij de kast opent komen hem vliegen tegemoet. Er blijken nog maar drie van de vijf uiltjes aanwezig te zijn. Twee hiervan zijn behoorlijk flink ten opzichte van de derde. Maar ten opzichte van eerder bezochte broedsels is het onze aan de magere kant. Van de twee andere uiltjes is geen spoor te bekennen. Verder is er ook geen prooi aanwezig in de kast.

Wat zou er aan de hand zijn?

Het lijkt erop dat moeder steenuil de dode steenuiltjes heeft opgevoerd aan de nog levenden. Dat gebeurt vaker laat ik me vertellen. Doordat er geen prooi bij de levende uiltjes ligt zou je kunnen denken dat er een probleem is op het gebied van het aanleveren hiervan. Is er een tekort aan muizen? Of is er iets gebeurd met vader steenuil? Moet moeders alleen voor haar jongen zorgen?

De steenuiltjes worden gewogen en krijgen toch allemaal een ringetje omgedaan. Ze liggen weer in de emmer totdat het hun beurt is en hier kun je pas goed zien hoeveel vliegen er om hen heen zwermen. Volgens Geco betekent dit dat ze ziek zijn. Ik vind ze zelf ook nogal stilletjes liggen. Andere jaren waren ze wat beweeglijker naar mijn mening.

Wanneer alles is gemeten, gewogen en geringd worden de spullen weer ingepakt. Over een tijdje zal er nog een na-controle volgen. Langzaam loop ik weer naar huis.

De uiltjes laten me niet los. Zal ik ze gaan bijvoeren? Heeft dit zin? Als ze ziek zijn zijn ze misschien toch al ten dode opgeschreven en van de andere kant, moet je ingrijpen in dit geval? Moeder steenuil is nog aanwezig… Alsof mijn gedachten geraden zijn krijg ik op dat moment een appje van Geco.  Mocht ik gaan overwegen om te gaan bijvoeren dan adviseert hij om muizen of eendagskuikens te gaan voeren en geen gewoon vlees. De eerste keer de prooi neerleggen in het voorportaal en dan kijken of ze geaccepteerd wordt. Maar het is een afweging die ik zelf moet maken. Voor hetzelfde geld doen de uiltjes het ook zonder hulp goed. Of niet….

Pffff….

Hoe kom ik aan eendagskuikens?

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een gedachte over “Steenuilen, het vervolg

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.