alledag·bijpraten·blunders·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dierengedrag·groente·huisdieren·kattekwaad·kattenstreken·makkelijke moestuin·moestuin·nazomer·thuis·tuinieren

MM -blunders

Tja, die zijn er genoeg. Soms heeft het te maken met onwetendheid, soms met eigenwijsheid en soms met toeval.

Een van mijn blunders was een vergeten vakje radijsjes. Of vergeten… Door de grootte van de plant in het vak naast de radijsjes en daardoor het overschaduwen ervan, konden mijn radijsjes groeien tot proporties die niks meer van doen hadden met een normaal radijsje. Het werden radijzen. Heel dikke radijzen. Met jonge radijsjes onder aan de wortel hangend. Maar goed. Ons bin zuunig dus natuurlijk wilde ik wel proberen hoe deze smaakten. En wonder boven wonder was dat helemaal niet verkeerd. De kleine radijsjes zijn normaalgesproken een beetje bitter maar deze grote helemaal niet. Dus is de vraag: valt dit onder een blunder of heb ik nu iets nieuws voor mezelf uitgevonden? Nog maar eens uit proberen dan?

87dDe volgende is wel een echte blunder. In een losse pot heb ik een tijd geleden pastinaak gezaaid. Precies op de drie plaatsen waar ik het zaad gestopt had kwamen plantjes op. ‘Mooi, het groeit’ dacht ik. En trouw gaf ik ze iedere dag water. Ik vond de bladeren wel een beetje stekelig maar omdat ik totaal geen idee had van de groeiwijze van de pastinaak bleef ik braaf water geven. Tot er boven aan de plant, die toch wel behoorlijk hoog werd voor een wortelachtige, bloemknopjes verschenen. ‘Mmmm’ dacht ik toen. Het lijkt best wel veel op onkruid eigenlijk. En daarna ‘Is het misschien geen onkruid?’ En ja, ik kweekte inderdaad onkruid. Of beter gezegd, ongewenst kruid in mijn bak.

 

87jDan het verhaal van de zonnebloem. Wel leuk, leek me. Een zonnebloem in de bak. Dus zaaide ik in één vakje een zonnebloempit. En het zaadje groeide uit tot een plantje, werd een plant en deze groeide al hoger en hoger. Uiteindelijk werd de zonnebloem 3,60 meter hoog! Er moest een stut aan te pas komen voor het geval het heel hard zou gaan waaien. En dat met voetjes van 20 cm in de aarde. Ik denk dat wanneer ik de zonnebloem ga rooien, zal blijken dat de wortels door de hele bak zitten. Maar het gaat niet ten koste van de andere planten in de bak. Die doen het namelijk ook heel erg goed.

En dan nog de worteltjes. Hier blijkt pas goed hoe belangrijk het is om kiemplantjes weg te halen! Je zaait drie zaadjes per gaatje maar je moet deze wel uitdunnen op het moment dat alles blijkbaar heel goed aan het uitkomen is. Dat was ik dus vergeten. Met als resultaat een heleboel worteltjes. Maar klein! Ha ha ha, omdat ik vond dat ze allemaal hun best hadden gedaan om te groeien en een wortel te worden (hoe klein ook), heb ik ze toch maar allemaal schoongemaakt en opgegeten.

Maar er was ook een leuke verrassing in de bak. Naast een bosbessenplant had zich een tomaat gezaaid. Zo maar uit zichzelf. Die heb ik dus verplaatst naar een eigen bakje waar hij nu heel snel groot aan het worden is.

Mijn laatste probleempje vergt nog enig nadenken.

Maudje blijft altijd gezellig bij me in de buurt als ik bij de bakken aan het werk ben. Maar sinds ik twee weken geleden de bakken deels gerooid heb, staan er een paar vakken leeg. Mooi aangevuld met compost ben ik nog aan het denken wat ik nog eens zal zaaien. Eén vak is al gevuld met palmkool en in een andere wat slazaad. De rest is nog leeg. Het ziet er allemaal heel netjes uit. Tot de dag erna. Alle lege vakken waren overhoop gehaald. Ik snapte er niks van. Ik had toch alles netjes achtergelaten? Dus heb ik alles weer glad gestreken. Net wanneer ik wil beginnen aan mijn rondje water geven komt Maudje aangelopen. Ik zeg nog “Hé, Maudje, wat gezellig!”, wanneer ze in de bak springt. Dat vind ik minder leuk maar wanneer ze daarna ook nog eens gaat graven en dan haar kontje laat zakken, dan pas valt het kwartje! Ja, dag zeg! Wat denkt ze wel niet?! Snel jaag ik haar weg maar de vraag blijft dan wel hoe ik dit op ga lossen. Want dat ze dit al vaker heeft gedaan, dat is nu wel duidelijk. Gaas over de bakken? Wat kippendraad over de lege vakken? Ik denk er nog even over na….

Advertentie

3 gedachten over “MM -blunders

  1. Ow! Dan kan ik het best onze worteltjes er ook maar allemaal uit halen! Veel, en klein. Ik dacht, dat die nog moesten groeien, maar het is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als bij jou! Hahahaha. En chips ja.. hier ook een kat. Die doet hetzelfde. Niet blij mee, maar ik was alles maar gewoon extra goed. Toch?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.