actielijst·beestenboel·buiten beter app·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·geluk·genieten·groot onderhoud·grote poets·Humor·natuur·natuurgebied·opruimen natuur·plastic·plastic soup·rommel·to do·wandelen

Een Zwerfie per dag

Om me heen barst iedereen van de goede voornemens.

Ik heb er helemaal niks mee.

Ja, ik wil graag gaan lijnen. Maar dat hoort voor mij niet bij het nieuwe jaar. Het hoort bewoon bij mijn leven. We hebben een periode gehad van overmatig eten en drinken en daar moet nu gewoon weer paal en perk aan gesteld worden.

Voor de Kerst echter stond er een artikel in de krant dat precies aansluit bij de idee waar ik al een tijdje mee rondloop.

Image-2Iedere keer als ik een wandeling maak door de Doort, stoort het mij dat mensen zo achteloos omgaan met de sporen die ze achterlaten in ons mooie buitengebied. Overal ligt troep. Plastic tasjes, plastic flesjes, bierblikjes, glas, noem maar op. Waarom willen mensen wel vertoeven in het natuurgebied maar gaan ze er tegelijkertijd zo slecht mee om? Of hebben we het gewoon over twee groepen gebruikers? De mensen die genieten en wandelen van al het natuurschoon om hen heen en die zich storen aan allemaal die rommel en mensen die dit gebied gewoon gebruiken omdat dit voor hen nu eenmaal de beste plaats is om weet-ik-veel-wat allemaal uit te voeren?

In ieder geval…

10549226_737024046391040_8606087783846442599_oMet wandelen raap ik zo hier en daar wel eens rommel op en gooi dit dan weg in de daarvoor bestemde bakken langs de weg. Ook gebruik ik hiervoor de BuitenBeter app. Kun je heel eenvoudig doorgeven waar er troep ligt waardoor de gemeentewerkers de rommel gemakkelijk vinden om op te ruimen.

En nu heb ik me voorgenomen om een prikker of een grijper aan te schaffen. En om een vuilniszak mee te nemen als ik ga wandelen. Kleine moeite om bijvoorbeeld één wandeling per week te besteden aan het opruimen van rommel die op mijn pad komt.

En alsof het zo moet zijn stond er een artikel in de krant over een meneer die dezelfde gedachtes hierover heeft maar die hier ook grootsere plannen mee heeft. En dat sterkt me in mijn voornemen. Sterker nog, ik ga deze meneer volgen om te kijken hoe het hem vergaat én ik wil hier dus een steentje aan bijdragen. Wie weet hebben jullie dit artikel gelezen? Het stond in De Limburger op 24 december en betreft het artikel ‘Aanstormend talent Thijs Wetemans: Een zwerfie per dag maakt echt verschil’. Kijk bij http://www.thijswetemans.nl of bij www.plasticmadonna.nl. Ook interessant om te bekijken is de spreker Boyan Slat die het heeft over de plastic soup, de gevaren hiervan en wat hier (gemakkelijk) aan kan worden gedaan. https://youtu.be/QpDxE8BhPSM is een filmpje van het begin van het plastic soup project. Inmiddels zijn een aantal projecten gerealiseerd. Heel interessant om te volgen.

Maar ook wij kunnen hier een bijdrage aan leveren, ieder op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld door iedere dag één rommeltje op te ruimen dat op je pad komt of door troep op te pikken tijdens een wandeling. Want ook hier geldt: samen sta je sterk, en alle beetjes helpen.

Lieve groet van

Ingrid

Advertentie

10 gedachten over “Een Zwerfie per dag

 1. Hoi Ingrid , kom er nu achter dat jij helemaal niet zo ver van me af woont , hihi . Ik zit bij de Brunssummerheide . Ook heel veel zwerfvuil , prullenbakken zijn nog gesloopt , pfff 😦 . Fijne dag , liefs Anja

  Geliked door 1 persoon

   1. Diep triest , als je ziet wat ze weggooien 😦 . Als ik het zie , zeg ik er altijd wat van 😉 . Is zeker grappig , door de Limburger kwam ik er achter , hahaha . Daarbij moet ik me schamen , heb nog nooit van de Doort gehoord , ken alleen de Slek en Hommelheide aan die kant , ahh wat erg . Ben zelf in Sittard geboren . Liefs…

    Geliked door 1 persoon

 2. Hallo beste mensen,

  wat mooi om hier de “geboorte” van een zwerfie-raper mee te maken (zie “Zwerfiewandeling”), en dat door mijn artikel in de kerstbijlage van De Limburger. Ook ik ga wel eens met een grijper en zak aan de gang maar veel vaker raap ik slechts één of enkele stuks zwerfafval per dag. Dat is namelijk veel makkelijker vol te houden: je hoeft het niet te plannen en je hebt geen materiaal nodig. Volgens Stichting Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) is Nederland binnen enkele dagen vrij van zwerfafval als 25% van de bevolking elke dag 1 stukje opraapt. Éen keer per dag bukken… dat is alles. Vaak denken mensen: die ene per dag, wat maakt dat nu uit? Alles: je doet tenminste IETS in plaats van NIETS. Dat is het grootste verschil dat je kunt maken! En je inspireert op jouw beurt weer anderen.

  Vaak maak ik een foto van de #zwerfie die ik raap en zet ze op instagram (account @astronautthijs) met o.a. #litterati. Dus naast het checken van de website van Klean, ook even kijken naar de site van Litterati.

  Succes en plezier met het rapen van slechts 1 zwerfie per dag (meer mag).

  Groetjes, Thijs Wetemans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.