beestenboel·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·ganzen·ganzengedrag·ganzenkuiken·ganzentaal·geluk·genieten·huisdieren·Humor·lente·mijmering·natuur·ondeugend·paartijd·vogels·voorjaar·weidevogels

Wat mis ik hier nu alweer?

Er is iets geks met de ganzen.

Een tijdje geleden zijn ze gaan broeden ondanks dat ik dit eigenlijk niet wilde. Ook Mop, die greep haar kans tijdens onze vakantie. Maar goed. Het zij zo, dacht ik toen en ook daarna bij Mop.

thumb_IMG_5249_1024Toen ik daarna eens de wei inging omdat er weer behoorlijk wat kabaal was achter, zag ik dat het vrouwtje, dat op de eieren zat, er vanaf werd gejaagd door een paar ganzen uit haar eigen groep. Of het vrouwtjes of genten waren weet ik niet. Maar het gebeurde met veel misbaar. Toen ze daarna terug wilde gaan, joegen ze haar weer ervan af. Vreemd.

Ik heb dit gewoon laten gebeuren. In de loop der dagen werden er toch weer eieren bijgelegd die ik dan weer weg raapte. De allereerste eieren heb ik laten liggen. En zo af en toe, met name ’s avonds zit er een vrouwtje op de eieren. Niet constant zoals Mop. Die zit de hele dag op haar nest. Ze komt er alleen vanaf om te eten en te drinken. Heel af en toe ligt ze samen met Gijs in het gras. Zo hoort het volgens mij ook te gaan.

Waarom de groep zo op elkaar reageert weet ik niet. De meeste tijd staan ze gewoon allemaal samen wat te grazen. Af en toe is er opschudding omdat er seksuele activiteiten plaatsvinden maar daarna is het dan weer rustig. Dus waarom mogen de vrouwtjes niet broeden? Of is het dat specifieke vrouwtje dat niet mag broeden? Ik mis hier iets maar ik weet niet wat. Ook heb ik nu weer 2 eieren in de wei gevonden. Net alsof dit vrouwtje of deze vrouwtjes niet naar het nest mogen.

Ik ga ervan uit dat de ganzen zich dit ook wel zelf zullen regelen. En ondanks dat ik hier niets van snap weet ik ding zeker:

Wie het laatst lacht, lacht het best en volgens mij zie ik Moppie een lach verbijten…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.