bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·inmaken·kweekkas·lente·lentezon·makkelijke moestuin·moestuin·quality time·tuinieren

Al doende leert men…

Het is zondagmorgen en ik zit achter in de wei.

Gisteren heb ik de hele dag in de moestuin kunnen werken en daar heb ik vandaag wat naweeën van. Maar, al zeg ik het zelf, mijn tuintje ligt er prima bij. Ondanks wat haken en ogen die ik ervaar als beginnende moestuinier.

IMG_7313Zo zijn daar mijn broccoli en bloemkoolplantjes. Ze zien er afgevreten uit. De een wat meer dan de ander. Maar toch zodanig afgevreten dat ik betwijfel of er nog iets koolachtigs in gaat komen. Struinen op internet levert twee potentiële daders op. De slak of de duif. Aangezien het enorm droog is en ik nog geen slak ben tegengekomen, verdenk ik de duiven. Daar zitten er hier veel van. Tortelduifjes en houtduiven. Daarom moet er een constructie met een net voor gemaakt worden. Een taak die manlief op zich neemt want mijn idee met elektriciteitsbuizen vindt hij niet mooi. Dat kan. Ik laat hem daarom zijn gang gaan. Ik typ een stukje en hij fabriceert iets met latten. Gelukkig kan hij zich wel vinden in mijn idee om de courgettes te laten groeien (zie foto). Of het werkt is een tweede. Dat moeten we nog afwachten.

Verder heb ik een deel van de tomaten buiten in de volle grond gezet. Ik ben echt benieuwd naar het verschil dat dat gaat opleveren met de tomaten in de kas in de volle grond en de tomaten in de kas in potten. Dat geldt ook voor de paprika’s. De komkommerplantjes die ik zelf heb opgekweekt kunnen denk ik ook naar buiten. Deze worden nog aangevuld met plantjes die ik krijg van een lezeres uit de buurt. Ze vond het zo sneu voor me dat ik niet aan komkommerplantjes kon komen dat ze er zelf voor me aan het kweken is in haar propagator. Dank je wel hiervoor Liza! Heel erg lief.

En dan doet zich een ander dilemma voor. Een hele tijd geleden heb ik wortelen, witte en rode uien gezaaid in de volle grond. Maar die moeten nu uitgedund worden. Ik dacht toen ik ze zaaide dat ik ze uit elkaar kon halen en in een tweede rij kon herpoten. Nou, misschien dat dat met de uien wel zal gaan maar met de wortelen zeker niet. En dus moest ik worteltjes gaan uittrekken. Om de 5 cm kon één plantje blijven staan. Dat vond ik toch wel heel jammer eigenlijk. En dat ga ik een volgende keer dan ook anders doen. Dan zaai ik toch volgens het principe van de makkelijke moestuin. In dit geval dan om de 5 cm een gaatje en dan 3 zaadjes erin. Van deze worteltjes moeten er dan waarschijnlijk ook weer een deel uitgetrokken worden maar bij lange na niet zo veel als nu.

Wat mijn MM-bakken betreft: ik weet het niet. Op de een of andere manier groeit er niks in de bakken terwijl ik toch alles volgens de regels heb gedaan. Alleen de bak met aardbeien gaat prima. Maar het is een ramp met de sla en de radijsjes. Makkelijke groenten toch eigenlijk maar nee. Het wil maar niet. Daar moet ik mijn gedachtes nog eens over laten gaan. Op dit moment denk ik erover om de bakken maar leeg te maken en te beginnen met andere aarde. Maar eerst wacht ik nog even af wat de bloemenmengsels doen die ik er nu in heb gezaaid. Daar horen jullie nog over.

Langs de rand van mijn moestuin zijn de bloemenborders goed aan het opkomen. Het wildmengsel onder de appelboom bij de bijenkast bloeit al mooi. Net als de siererwten in de bak. Het is een fijn hoekje zo om met een kop koffie bij de vijverbak te zitten. Zoals nu, as we speak.

Het is fijn om even pas op de plaats te maken vandaag. Afgelopen tijd was het erg druk met van alles en nog wat. Het heeft wel weer een mooie voorraad advocaat, ingemaakte courgette, gemarineerde vlees-opties voor de bbq in de vriezer, vlierbloesemsiroop en zo meer opgeleverd.

Ik wil me nog wat meer verdiepen in de opties die er zijn om straks de oogst te verwerken. Met de door mijn schoonzus aangeleverde weckketel ben ik daarom erg blij (dankjewel Jozette). Hij vervangt de weckketel die ik tot nu toe hebt gebruikt, en die eigenlijk aan vervanging toe is. Maar daarvoor wil ik eerst weten of het wel allemaal ‘mijn ding’ is. Waar het wel op lijkt.

En verder heb ik het advies van een andere lezeres ter harte genomen en ben ik lid geworden van Velt. Een vereniging voor ecologisch tuinieren en moestuinieren. Ook hier moet ik me nog in gaan verdiepen. Wie weet wat voor inzichten me dit nog gaat opleveren. Maar ik hoop vooral dat het me leert hoe ik beste kan moestuinieren zonder chemische troep.

Onze toezichthouder
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.