actielijst·afwegingen·alledag·beestenboel·bijpraten·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·ganzen·ganzengedrag·groot onderhoud·kippen·klussen·rust·thuis·to do·voorjaar·werk

De wei

Het is de ganzen niet gegund om te gaan broeden geloof ik.

Allereerst vallen de door ons gemaakte nesten niet in de smaak natuurlijk. En verder is daar nog het punt dat zij willen gaan broeden waar ons dat niet uitkomt. Aangezien manlief met verschillende projecten tegelijkertijd bezig is op de gewenste broedplekken, verstoort hij het broeden constant. Hetzij door er met de tractor langs te rijden, hetzij door te dichtbij te voeren of water te geven. En dus gaan de dames steeds van het nest af. Soms ligt er een ei in, dat overigens meestal weg is ‘s morgens, en soms vinden we een ei in de wei. Zomaar ergens. We rapen dit altijd op en leggen dat dan in een door ons gemaakt nest maar nee. Het kwartje valt niet zullen we maar zeggen.

62cNu zullen jullie zeggen, dan stop je toch tijdens de broedperiode met werken in de wei? Maar dat is helaas geen optie. Doordat manlief met verschillende projecten tegelijkertijd bezig is ligt de wei er eigenlijk totaal overhoop gehaald bij. Het is zijn bedoeling om de wei in gedeeltes opnieuw in te zaaien maar daar is veel werk vooraf voor nodig. Ik snap er allemaal niet zoveel van maar in de praktijk betekent dit dat de wei tig keer overhoop gehaald is geworden met een of ander apparaat. Er is gedeeppulled? Geen idee of je dat zo schrijft maar het betekent zoiets als met een grote haak de aarde openscheuren om de aarde losser te maken, of de aardlagen te doorbreken. Of zoiets. Daarna werd er weer geploegd. Of was dit andersom? En daarna moest het weer worden recht getrokken, een paar keer, dan weer met de cultivator, dan nog eens met de triltand en uiteindelijk ergens hierna, moet er gras worden gezaaid. En dan moet het nog weer eens met de triltand. Geloof ik…

En!

De ren en het hok van de kippen lagen niet goed. Die moesten worden verplaatst. Op de plaats van het hok komt nu een kweekkastje. Naast het kweekkastje komen mijn 4 Makkelijke Moestuin bakken (ander verhaal). Maar omdat de wei nog niet is ingezaaid met gras kan de ren nog niet worden verplaatst. Het hok wel. Wat weer betekent dat er een tijdelijk pad gemaakt moet worden om de kippen een veilige weg te bieden van hok naar ren en terug. Omdat met het verplaatsen van het hok diepe sporen zijn getrokken in de bewerkte wei (zucht) moet dit stuk dus weer opnieuw worden opgetrokken. Allemaal heel belangrijk dat dit gebeurt voordat het gaat regenen word me gezegd. Daarna kan het worden ingezaaid.

Ik vind het zo zielig voor de ganzen… de hele tijd heb ik zitten denken hoe we dit nu goed zouden kunnen oplossen. Voor manlief zodat hij ongestoord verder kan met zijn projecten en voor de ganzen zodat zij kunnen broeden.

Op een middag, wanneer we achter in de wei zitten, valt mijn oog op het oude kippenhok. Er valt me iets in. Na overleg met manlief besluiten we het een kans te geven. Een aantal dagen later draait hij het hokje met zijn tractor de goede kant op en ga ik aan de gang met het gedeeltelijk slopen van het front. Er ontstaat zo een mooi hokje voor een nest met prima uitzicht. Het is net alsof de ganzen weten dat we voor hun bezig zijn want ze zijn enorm nieuwsgierig. Ze blijven maar in de buurt om te kijken wat we doen. Na alles netjes afgewerkt, de nagels terug getikt en de zijkanten verstevigd te hebben met een extra plankje, worden het hooi, het mos en de blaadjes in het hokje gegooid. Ik vind dat het er prima uitziet. Maar goed, dat zegt niet alles. Ik denk wel dat de plek waar het hok staat nu beter is qua ligging.

Dat vinden de ganzen ook! Meteen na mijn vertrek uit de wei die avond, gaat er al een gans op het nest. In ieder geval om een ei te leggen. En waar er eentje gaat leggen volgen er hopelijk meer.

Wordt vervolgd neem ik aan…

62a

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.