alledag·appels·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·fruit·fruit verwerken·inmaken·moestuin·onbespoten fruit·stroop maken

Gebroker Kruutje oftewel appelstroop

Manlief en ik zijn het er over eens, er zit teveel water in het recept dat we nu gebruiken. De appels moeten tijdens het kookproces volledig onder staan en hierna moet het afgietsel tot stroop worden ingekookt. Een proces dat enorm lang duurt en ofwel veel gas ofwel veel stroom verbruikt. Dat moet anders kunnen.

De zoekmachine levert ons diverse andere recepten op. We leggen ze naast elkaar en besluiten dan dat we onze eigen ervaringen koppelen met een aantal handelingen uit deze recepten.

En dan gaan we nog eens aan de gang. Manlief verzamelt de appels, of eigenlijk doet hij al het voorwerk omdat ik me bezighoud met andere zaken. Wanneer hij klaar is, zet hij de appels op het vuur met nog maar een bodempje water. Net zolang tot ze weer zacht zijn. Ook nu laten we het geheel een nacht staan. Wanneer we nu de pan afgieten houden we veel minder sap over dan bij de eerste pogingen. Alleen is dit sap al veel geconcentreerder. Tot nu toe voldoet het resultaat aan de verwachtingen.

Eenmaal op het vuur gaat het inkoken dan ook sneller. Ik moet er echt bij blijven staan om erop toe te zien dat we nu fatsoenlijke stroop overhouden. Om een en ander te testen gebruik ik een lepel waar ik de stroop in spee vanaf laat glijden. Als het goed is moet dit steeds stroperiger gebeuren. Na een aantal keren gedacht te hebben dat het nu wel goed zat en de stroop na afkoelen toch nog teveel ‘liep’, besluit ik op een bepaald moment de stroop in de potjes te doen. Vorige keren was het zo dat de stroop in de potjes veel vaster werd dan het in de pan was. Nu neem ik het zekere voor het onzekere en stop op een ‘veilig’ moment.

Daags erna open ik een van de potjes om het resultaat te bekijken en te proeven. En dat valt niet tegen! De stroop is weliswaar iets vloeibaarder dan bedoeld, het is nu toch meer schenkstroop, maar het is stroop. In de loop der tijd zal hij nog wat vaster worden dus voor nu ben ik tevreden met ons product. Hij is wel redelijk zurig. Misschien moeten we nog iets aan het mengsel sleutelen. Niet alleen maar appels, misschien toch ook ander fruit toevoegen. Of uiteindelijk toch maar wat suiker toevoegen? Maar dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Wanneer manlief me verrast met balkenbrij en gebakken appeltjes kan ik eindelijk zelfgemaakte stroop op het eten schenken. En dat valt niet tegen! Helemaal niet!

Onze eerste echte eigen Gebroker Kruutje is een feit!

 

3 gedachten over “Gebroker Kruutje oftewel appelstroop

  1. Heerlijk, en leuk, zelf dit soort lekkere dingen maken van de eetbare schatten uit je tuin! Goed dat je geen suiker gebruikt, nergens voor nodig 😬 Wij hebben een armzalige appeloogst dit jaar. Van de paar appeltjes die we hebben, maak ik compote: ook even met een bodempje water in de pan, beetje kaneel erbij, klaar.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat is er nu lekkerder dan producten van eigen bodem! Gefeliciteerd met dit mooie resultaat en geniet ervan. Uiteindelijk wint de aanhouder zo zie je maar weer!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.