beestenboel·buitenleven·buitenwonen·Column·geluk·genieten·ongedierte

Vreemd

Er is iets vreemd aan de hand in de tuin en de ons omringende natuur.

Een tijdje geleden was de buxusmot zich razendsnel aan ’t verspreiden.

Niet dat ik dat meteen in de gaten had. Ik dacht dat de bruine plekken in de buxus werden veroorzaakt door de hond en de katten die hier overal hun spoortjes uitzetten. Maar bezoek wees me erop, waarvoor grote dank trouwens, dat ook wij de buxusrups in de buxus hadden zitten. Blijkbaar meegekomen uit Azië maar zo goed gesetteld dankzij ons klimaat, dat deze beestjes zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen. En toen we er eenmaal op gewezen waren zagen we inderdaad dat de rups in alle buxus in onze tuin zat. Maar ook in die van de buren en de buren daarnaast enzovoort enzovoort. Tja, wat te doen?

thumb_IMG_8560_1024Uiteindelijk hebben we moeten spuiten met vergif om alles onder controle te krijgen. Ik weet het, ik ben geen fan van vergif maar we zagen geen andere oplossing voor de lange termijn. Dit goedje zorgt ervoor dat niet alleen de eitjes, de rupsen en de motten worden aangepakt maar ook, dat mochten de beestjes terugkomen en weer aan de buxus eten, ze alsnog dood gaan omdat dit spul in de buxus trekt. Niet biologisch en niet milieuvriendelijk, ik weet het. Maar om al onze buxus dood te laten gaan vind ik ook heel erg jammer. Zeker omdat deze beestjes heel hardnekkig zijn en er ieder jaar een paar keren gecontroleerd moet worden ofdat ze niet terug zijn gekomen.

Maar er is meer. Ineens zat de beukenhaag vol met luisjes. In het voorjaar één grote plakbende. Dat hebben we maar zo gelaten, na de snoeibeurt was dit euvel grotendeels verholpen. Komend voorjaar echter moeten we dit op tijd behandelen, als de takken nog kaal zijn.

Na het buxusverhaal echter verschenen er grote gaten in de beukenhagen. Ook in de beukenhagen zat één of ander beestje, de spinmijt. Maar vervolgens verschijnen er afgevreten blaadjes aan de rozen, de acacia’s en andere planten. De hele tuin is aangetast door hetzelfde beestje. Pffff….. Manlief maar weer zijn marsmannenpakje aangetrokken en aan ’t werk maar weer. Leek een beetje uitzichtsloos.

In de fruitwei hebben een aantal bomen ook ergens last van. Eén kastanjeboom en een kersenboom sterven gedeeltelijk af. Bepaalde takken zijn aangetast en gaan dood. Geen idee wat dit is.

Wat is dit nu voor iets vreemds? Is het toevallig nu dit jaar allemaal hier of hebben meer mensen hier last van gehad?

Graag jullie ervaringen of tips via www.ingridkretzer.wordpress.com mochten jullie via Facebook lezen, volgers van de wordpresssite kunnen hier hun reacties geven. Alvast grote dank hiervoor!

Advertentie

4 gedachten over “Vreemd

 1. hallo ingrid,
  gezien wij nu ook problemen hebben met onze buxus
  ben ik wel benieuwd wat voor goedje jullie hebben gebruikt
  en heeft het jullie tuin gered?

  Like

  1. Dag Pieter,
   Tot nu toe redden we het maar we moeten steeds vaker ingrijpen. Waarschijnlijk omdat iedereen hier in de buurt buxus heeft staan. Ik bang dat we op termijn alle buxus uit moeten doen helaas.
   We gebruiken nu Edialex for insects voor alle witte luizen, rupsen en vliegen.
   Veel succes.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.