afwezigheid·balen·beestenboel·bezoek·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·ganzen·ganzengedrag·geluk·genieten·gevaar·huisdieren·Humor·kippen·lente·marter·nachtcamera·natuur·natuurgebied

Kip kwijt

Wanneer ik vanmorgen naar achteren loop om de boel te verzorgen, kan ik er niet precies de vinger op leggen maar er is iets mis. Het is meer een gevoel van iets dan een feit, achter in de wei, wat alarmbellen oproept.

De ganzen zijn er allemaal en beginnen al luid te gakken, blij zoals ze altijd zijn wanneer ze gevoerd worden en vers water krijgen. De kippen lopen her en der door de wei te scharrelen. Ik zie ze niet allemaal maar de meeste tijd zit er dan eentje op het nest om me een lekker vers eitje te bezorgen.

Dus ik laat Piep de tuin in en begin aan mijn ronde.

thumb_IMG_5111_1024Pas als ik klaar ben en terug wil lopen naar de poort registreer ik onbewust iets. Wat was dat nou? Ik kijk nog een keer langs de kersenboom en dan zie ik het. Tegen het hekwerk aan ligt een enorme massa veren. Ik loop er naar toe en pak haar op. Haar nek is kapot en er is duidelijk aan gevreten. Als ik haar omdraai blijkt de andere kant al half weg te zijn. Ze is nog niet eens koud, ocharme. Gisteren zaten we nog gezellig samen in de zon en nu is ze dood. Maar door wat? Mijn eerste gedachte is de marter. Lijkt logisch gezien de plaats waar de kip ligt. Vorig jaar had de marter hier zijn looppad, zagen we hem lopen tussen de beukenhagen in. En omdat hij al een aantal ganzeneieren is komen stelen, kan het ook zijn dat hij deze keer een kip wilde meenemen. Maar het hoeft niet. Vorig jaar is een kip gedood door een roofvogel. Het is dat ik me er bij uitliep en het gezien heb, anders had ik dat nooit geloofd. Dus ja, het kan ook een roofvogel zijn geweest. Eigenlijk logischer, nu ik er beter over nadenk. De kippen zitten ’s nachts op slot. Het luikje gaat om 7.00 open en dan is het al licht. En de marter is een echte nachtrover.

Ik graaf een gat onder de kastanjeboom met de bedoeling hier de kip in te leggen. Maar dan bedenk ik me dat de rover misschien nog eens terugkomt. En dus besluit ik de kip vandaag te laten liggen en stel ik de wildcamera op. Misschien zien we een glimp van de rover. Eigenlijk weet ik wel dat dit niks gaat opleveren maar ik doe het toch.

Wanneer ik later die dag ga voeren voor het avondeten, begraaf ik de kip en neem ik de wildcamera weer mee naar binnen. Maar zoals verwacht is er niets te zien op de beelden.

Wel stel ik het luikje van de kippen opnieuw in. 7.30 uur lijkt me voorlopig een geschiktere tijd.

En nu maar hopen dat het hierbij blijft.

Advertentie

5 gedachten over “Kip kwijt

  1. Ach , das sneu maar ook helaas de natuur . Zit er geen vos bij jullie ? Kan het ook nog zijn . Hoop dat de camera meer duidelijkheid geeft en dat je dan een oplossing kan treffen . Ondanks alles toch een heel fijn weekend , liefs Anja

    Geliked door 1 persoon

      1. Ja, dat weet ik nog dat jullie alles in orde hebben gemaakt voor de vos maar goed , je weet maar nooit 😉 . Bij mij loopt ook van alles rond , krijg je met die Brunssummerhei , marters moet je hier mee uitkijken dat ze niet auto beschadigen . Hebben het bos bij mij achterom behoorlijk uitgedund en alle dieren zijn daar zo wat gevlucht , je zag nog geen vogeltje meer maar van de week heb ik de eendjes al weer teruggevonden aan de overkant , zitten nu op de kikkerpoel 🙂 . Hoop dat jullie er snel achterkomen wat het is , succes ermee , liefs

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.