beestenboel·bijpraten·broeden·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dieren·nachtdieren·natuur·natuurgebied·steenuilen·vogels·wild

Uilskuikens

Geco en Fred zijn langsgeweest om de uilenkasten te controleren.

Alles lijkt goed te gaan.

In de kast in de wei àchter ons huis is moeders niet thuis maar zitten wel 4 piepkleine uilskuikentjes. Waarschijnlijk net een dag oud. Zo klein dat ze niet uit de kast worden gehaald voor de metingen.  Eén eitje is (nog) niet uitgekomen. Om de kuikens heen liggen maar liefst 24 muizen. Vader en moeder uil zijn dus ijverig aan het zoeken naar prooi voor hun kleintjes.

131bIn de kast vóór het huis zit moeder wel bij haar kleintjes. Zes kuikens. Dat betekent dat alle eitjes zijn uitgekomen. Maar één kuikentje is een stuk kleiner dan de rest. Volgens Geco gaat deze het waarschijnlijk niet redden. Ook dit kleintje wordt in het nest gelaten. De rest wordt meegenomen om te worden gewogen. Ook moeders. Bij moeder is te zien dat de broedplek aan het verdwijnen is. Haar gewicht is duidelijk afgenomen door al die zorg voor het kleine grut. En verder wegen haar kleintjes tussen de 50 en 77 gram. Deze jongen zijn al wat ouder. De heren schatten ze zo rond de zes dagen. Wel ligt er helemaal geen prooi in de kast. Het kan zijn dat vader en moeder uil vandaag niet goed hebben kunnen jagen doordat de naastliggende wei gemaaid is. Dat de wei gemaaid is, is een goed ding trouwens. Het maakt het jagen voor de uilen gemakkelijker.  De kuikens zien er verder goed uit. Eten komen ze vooralsnog niet tekort. Wel is er twijfel over het allerkleinste uilenjong. De heren zijn bang dat dit kleintje het niet gaat redden gezien het verschil met zijn broertjes en zusjes.

Over twee weken volgt er weer een bezoek en kunnen de kleintjes worden geringd.

Al met al een heel goed resultaat. Sowieso blijken alle uilenkasten in de buurt goed bezet te zijn. Het gaat goed met de steenuil. De marterproofkasten werpen blijkbaar hun vruchten af.

Goede berichten dus uit steenuilenland.

131a
Piepklein steenuiltje
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.