beestenboel·bezoek·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·geluk·genieten·Humor·lente·nachtcamera·nachtdieren·nachtfoto·natuur·natuurgebied·paartijd·Ringen steenuil·steenuilen·uitvliegen·vogels·voorjaar·wild·wildcamera

Broedende steenuil

Afgelopen week was het dan zover.

De steenuilenkast voor in de wei is gecontroleerd door Geco en Fred.

Zodra ik het telefoontje ontvang dat de mannen voor in de wei zijn, haast ik me naar voren. Eenmaal aangekomen staat Fred al op de ladder en heeft hij het vrouwtje in de tas gedaan die Geco omhoog houdt. Hij kan alvast melden dat er 5 eitjes in het nest liggen en dat ze nog wit zijn. Dit betekent dat de eitjes nog niet zo lang geleden gelegd zijn.

thumb_IMG_5637_1024De spullen worden weer uitgehaald en Geco noemt het ringnummer op dat Fred weer braaf noteert. Op dat moment is nog niet duidelijk of het om een bekend vrouwtje gaat. Ook dit vrouwtje heeft een grote kale plek op haar onderkant, de broedplek. Mooi hoe ze haar kopje weggedraaid heeft, niet? Daarna kijkt ze met heldere kijkers rond en laat zich, op het oog in ieder geval, alles rustig gevallen. Als alle gegevens weer bijeen zijn, wordt het vrouwtje teruggebracht naar haar nest.

Dit is in ieder geval een goed begin.

De heren weten me te vertellen dat de nesten die tot nu toe bezocht zijn, veel eitjes bevatten. 5 tot 6 eieren per nest.

De nestkast achter ons huis wordt vandaag niet bezocht. Eerst worden de ‘nestzekere’ kasten langsgegaan. In totaal zijn er zo’n 80 kasten. Een behoorlijk aantal om te bezoeken.

Omdat ik inmiddels toch wel nieuwsgierig ben of de nestkast achter ons huis bezet is, besluit ik om de avond erna de camera te installeren. Misschien dat die uitsluitsel geeft.

Twee dagen erna krijg ik een berichtje van Geco dat ze aan de deur zijn geweest om ook deze kast te controleren. Ik schrijf hem dat we de camera hebben opgehangen omdat we dit zelf ook willen weten en omdat we niet in de kast willen kijken. Tenslotte willen we niks verstoren. Maar Geco geeft aan dat we in de kast kunnen kijken mochten de beelden niets opleveren. De kast van de buurtvereniging een stukje verderop blijkt helaas ook nog geen nestactiviteiten te hebben. Jammer.

Verder geeft Geco aan dat het ook leuk zou kunnen zijn om de camera op te hangen bij de kast voor. Zo krijg je een beeld van de activiteit van de uilen en zie je misschien hoe ze gaan uitvliegen. Natuurlijk is dit een leuk idee! Dat ik daar nu niet zelf aan heb gedacht. Dus wie weet, kan ik komende tijd wat beelden van de uiltjes laten zien uit onze eigen nestkast! Hoe leuk is dat?!

 

thumb_IMG_5640_1024

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.