alledag·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·courgette·geluk·genieten·groente·makkelijke moestuin·moestuin·tuinieren

Eten van eigen oogst

Mijn MM bakken leveren optimale productie op het moment!

Heerlijk!

83fWe eten iedere dag groente uit eigen tuin. Keuze genoeg de afgelopen tijd. Zo lekker om eigen tomaatjes te kunnen eten. Aangezien ik verschillende soorten heb gezet, levert dat buiten het feit dat ze echt heel erg lekker zijn, ook mooie plaatjes op. Gele, zwarte, gestreepte en rode tomaatjes. Mooi hoor.

En de courgetteplant lijkt wel onuitputtelijk. Er blijven maar courgettes aankomen. Alleen zit er een verschil in wat ik dacht dat ik gepoot had en wat er aan de plant komt als vrucht. Ik heb niet zelf voorgezaaid maar kleine plantjes gekocht op de markt. En dat zouden een bolcourgette, een groene en gele courgette moeten zijn. Nou, dat klopt niet helemaal. We eten nu van 2 planten gele courgette en van eentje groene. De bolcourgette is in geen velden of wegen te bekennen. Sowieso denk ik dat ik volgend jaar wel zelf mijn plantjes ga voortrekken (opkweken voor de leken onder ons). Ik heb mezelf nog een koudebak cadeau gedaan en het kasje wordt de komende tijd nog voorzien van glas. Dus komend jaar moeten deze voorzieningen in gebruik genomen worden als het goed is.

83cGisteren heb ik grote opruiming gehouden in de bakken. Ik had een aantal planten laten doorschieten voor zaad. Deze heb ik nu ‘geoogst’ en daarna de planten eruit gegooid. Alleen de dille heb ik deels nog laten staan. Want kijk eens wie ervan zat te eten? Mooi hè, deze rups. En het wordt ook nog eens een hele mooie vlinder. De koninginnenpage. Dus leven en laten leven. Maar mijn bakjes zien er voor de rest weer mooi opgeruimd uit. Verder heb ik wat nieuwe sla gezaaid. Kunnen we nog even genieten van de heerlijke zomerse salades die we hiervan op tafel kunnen zetten.

De tuinbonen zijn inmiddels geoogst en verwerkt. Deels als humus en deels in de diepvries. Lekker voor een ander keertje. We hebben andijvie gegeten als sla, de bleekselderij kan worden geoogst, de Nieuw-Zeelandse spinazie ook. Er hangen nog wat komkommers te groeien en de aardbeienplanten leveren nog aardbeien. Toch denk ik dat ik volgend jaar de aardbeien in een wandzak ga planten. Zo heb ik plaats in mijn bakken voor andere groentes en het lijkt me praktischer met het bijhouden van de plantjes. Vooral om de zeer snel groeiende uitlopers weg te halen. Nu gaan ze stiekem wortelen door de hele bak en dat kan niet als ze hangen. Denk ik.

Natuurlijk ben ik ook eigenwijs geweest met het poten in de bakken. Dit geheel tegen Jelle’s advies in. (Jelle van de Makkelijke Moestuin.) Nee, ik weet het nu. Broccoliplanten worden echt te groot voor de MM bak en ik zal ze hier ook niet meer in zetten. Maar het leverde toch maar mooi 2 eigen gekweekte broccoli’s op. Jammie jammie.

83dEn zo is het hele MM proces dit jaar een kwestie van proberen en opnieuw proberen geweest. Ik heb me alles opgeschreven in mijn tuinschrift met aantekeningen van planten die ik wel weer graag wil poten en andere toch maar niet meer en waarom. Hier staat in op welke plaats ze het beste kunnen komen te staan en zulke dingen meer. Al met al betekent het dat ik dit soort moestuinieren zeker ga voortzetten. Buiten dat het ons lekkere groentes heeft opgeleverd, heb ik er de voldoening uitgehaald dat we deze toch maar mooi zelf kweekten. Daarbij vind ik het allemaal heel mooi uitzien, heel georganiseerd en daar houd ik wel van. En het is ook nog eens heel rustgevend, een beetje tutten in je tuintjes. Ik ben zelfs gaan genieten van de afrikaantjes! En die vond ik echt spuuglelijk!

83b

Advertentie

7 gedachten over “Eten van eigen oogst

 1. Wat ziet het er allemaal prachtig en lekker uit! Het is een geweldige manier van moestuinieren, vind ik. We hebben het als proef in onze Nijmeegse tuin gedaan, voordat we ‘in het groot’ in Denemarken aan de slag zouden gaan. En Jelle is leuk! En gisteren kwam je dus ineens voorbij in Jelle’s mail, leuk!!! (alhoewel ik dus niet meer makkelijk moestuinier, ben ik nog wel geabonneerd op zijn mails). Leuk om te lezen hoe enthousiast je bent, en hoe goed het gaat… hoop binnenkort weer eens meer tijd te vinden om ‘even’ bij te lezen bij je! Liefs!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Anuscka! Ja, leuk van Jelle om me te linken. Tja, wie weet hoe ‘t hier zal gaan de komende jaren. Maar voor nu voldoen de mm bakken prima.
   Ja, nou, dat bijlezen komt wel. Bij gaat dat ook op en neer, zoals ik tijd vind. Meestal lukt me dat beter in de wintermaanden. Bevalt het goed in jullie knusse huisje nu?
   Xxx

   Geliked door 1 persoon

   1. Het bevalt uitstekend! We genieten elke dag! En inderdaad: de winter is bij uitstek geschikt om bij te lezen 🙂 Hier vandaag de eerste twee courgettes geoogst, die we anderhalve maand geleden pas hebben gezaaid! Dankzij de (veel te) warme zomer…. ze smaakten prima! 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.