afwegingen·bezoek·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dieren·dierengedrag·dierenzorgen·donkere dagen·gevaar·jacht·nachtdieren·natuurgebied·reeen·wild

Bezoek

Het vorige blog over de jacht hier in de buurt, heeft heel wat los gemaakt.

Niet alleen werd het blog beduidend vaker gelezen maar heeft het ook een en ander bewerkstelligd. Ten goede wel te verstaan.

Allereerst kreeg ik een appje via iemand wiens schoonvader jaagt en waarin me werd uitgelegd wanneer er mag worden gejaagd, wat de regels zijn bij de jacht en ook dat die best streng zijn. (Dank hiervoor Isabel).

Daarna, op zondagmorgen toen wij terugkwamen van onze dagelijkse wandeling met Luca, zagen we dat er iemand aan de deur stond. Het bleek de plaatselijke jager te zijn die we hier wel vaker zien rondrijden. Via via had hij over mijn blog gehoord en wilde een en ander komen toelichten.

Eenmaal binnen aan de koffie hebben we hierover een prettig en constructief gesprek gehad. Zoals de meeste mensen wel van mij weten ben ik tegen de plezierjacht. Maar daar staat tegenover dat ik ook begrijp dat het soms nodig is om in te grijpen wanneer dingen uit de hand lopen, het wildbeheer. En dan denk ik aan het afschieten van zieke dieren, dieren die zich in draadwerk hebben gelopen en niet meer te redden zijn, dieren die grote overlast veroorzaken zoals nu de wilde zwijnen. Maar daar ging het mij nu niet om. Ofschoon dit natuurlijk wel eerst uitgesproken is.

Waar het hoofdzakelijk om gaat is dat we nooit weten wat er hier gebeurt in het donker. Dat er schoten klinken, er verkeer is op een laat tijdstip, dat je rechtop in je stoel zit en je nergens grip op hebt omdat je nergens van af weet. Is het legaal wat er gebeurt of niet, moet je de politie bellen of niet.

En ook dit punt is besproken. Er ligt nu de afspraak dat we een berichtje krijgen wanneer er een jacht gepland is. We weten nu dat het dan om één schot, hooguit twee schoten zal gaan. Mochten er meerdere schoten vallen dan moeten we de politie (112) bellen want dan zijn het niet de jachthouders van dit gebied die aan het jagen zijn maar stropers. Die schieten op alles wat beweegt, schieten vaker en hebben hier zelfs weddenschappen op lopen. Niet te geloven, toch?

Verder krijgen we in het gesprek uitleg wat de jacht hier bij ons inhoudt, aan welke regels moet worden voldaan en dat er wat wilde varkens betreft een 0 beleid wordt gevoerd vanwege de razendsnelle opmars en de enorme schade die zij veroorzaken. En inderdaad, de regels voor de jacht zijn streng.

Al met al  is er veel duidelijkheid verschaft. Daarbij vind ik het heel erg prettig dat we nu een berichtje krijgen zodat we weten waar we aan toe zijn en wat we kunnen doen. Een hele geruststelling.

Daags erna ontvang ik nog een uitgebreid bericht via Whatsapp van de andere jachthouder waarin nog eens alles duidelijk op een rijtje wordt gezet.

Ofschoon de praktijk nu natuurlijk moet gaan uitwijzen hoe een en ander zal gaan verlopen, ben ik toch heel erg blij met de gang van zaken zoals hierboven beschreven. Dus ook via deze weg dank ik de betreffende jachthouders voor hun reactie.

150n. Doortzicht
De Doort

 

 

Advertentie

4 gedachten over “Bezoek

  1. Je vorige blog heb ik (nog) niet gelezen, maar dat ga ik nu doen. Wat een goede reacties zoals hier geschreven! Fijn dat je nu inderdaad weet wat er gebeurt, en weet wat je beste reactie kan zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.