beestenboel·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·ganzen·genieten·huisdieren·Humor·katten·kippen·natuur·vakantie·zomer

Vakantie

thumb_IMG_2533_1024

Onze vakantie is begonnen. Eindelijk. Het was enorm druk van tevoren en nu is er rust.

De eerste dagen zijn erg onwennig. De onrust zit nog in ons systeem. Maar nu mag het.

We hoeven niks te doen. We doen de dingen als we er zin in hebben. Ongelooflijk is dit. Normaalgesproken kan ik het mijzelf met moeite gunnen om wat te lezen in de tuin, of zo maar wat rond te lummelen. Maar nu niet. Nu mag het. Het is vakantie.

Gek eigenlijk hoe dat werkt.

Maar wat heerlijk! Het is een gewone woensdag en de zon schijnt. Het waait een beetje en manlief heeft me net een abrikozenflap gebracht die hij heeft meegenomen van de bakker. Hij heeft de flessen naar de glasbak gebracht, is naar de winkel geweest en heeft zich materialen gehaald om wat te klussen in de wei als hij daar zin in krijgt. Allemaal dingen die ik normaalgesproken doe en die me nu zonder dat ik erom heb gevraagd, uit handen zijn genomen. Lief hè…

Hij lummelt nu wat rond rundum hause en ik zit wat te tikken. Niks moet, alles mag. Heerlijk…

thumb_IMG_2968_1024De beestenboel vindt het geweldig! De poezen blijven gezellig in de buurt. Dat er van alles lekkers op de tafel komt zal daar ook wel iets mee te maken hebben, neem ik aan. In een onbewaakt moment begint Maudje zelfs van mijn ijsje te likken!

Piep heeft het voor elkaar denkt ze. Ze mag nu ’s morgens in de tuin en ‘ s avonds weer de wei in. Dat vindt ze ook niet erg. Ze loopt dan braaf achter me aan. Alleen als er bezoek komt en we haar dan de wei in doen, sputtert ze tegen. Staat ze aan het hekwerk wat te mopperen. Wat het bezoek dan weer leuk en zielig vindt waardoor ze de helft van de tijd toch gedaan krijgt dat ze erbij mag zijn. En maar aan de tenen proberen te knabbelen. En als ze denkt dat manlief haar naar achteren wil doen, houdt ze zich ineens verdraaid rustig. Of ze verstopt zich in de hoop dat we haar vergeten. Hoezo domme dieren? Ook positioneert ze zich zo op het gras dat de ganzen in de wei haar kunnen zien en horen. En daar ligt madame dan op het gras een beetje lui om zich heen te pikken en zachtjes wat te gakken. Wat wordt beantwoord door de ganzen in de wei. Alsof ze aan ’t vertellen is hoe goed het haar gaat, hier in de tuin.

De ganzen in de wei krijgen met warm weer iedere dag schoon water in hun kinderbadjes. Dit levert af en toe een gespetter en lawaai van jewelste op. Net kinderen in het zwembad.

thumb_IMG_8506_1024Ook de meesjes komen nog steeds eten uit het vetpotje en de bonte spechten zijn nog geregeld te zien in de tuin. Ze draaien al hamerend een kringetje om de stam van de bolacacia’s. Daarbij komt dat de groene specht nu ook komt eten maar dan uit het gras. Hij pikt allemaal gaten in het gazon. Doordat wij sproeien denk ik dat de beestjes waar hij naar zoekt, hier wat gemakkelijker te vinden zijn.

In de beukenhaag is het een drukte van jewelste. De mussen vliegen af en aan en kwetteren er vrolijk op los. Af en toe vliegen ze ineens massaal uit de heg omdat Saar of Maud op ze zit te loeren en daarna vliegen ze er net zo snel weer in. Net kleine bommetjes. Kogelronde vogeltjes. Volgens mij zitten ze de katten stiekum te pesten en lachen ze ze keihard uit als ze volop aan ’t kwetteren zijn in de haag.

De kippen hebben zich de hokken van de ganzen toe geëigend en liggen zich hier uitgebreid te rollen in het zand. Ze nemen een zandbad. Goed tegen allerhande ongewenste beestjes. Iedere dag maak ik de hokken schoon en kijk ik de legnesten na op luisjes en ander ongewenst spul. Even afkloppen maar tot nu toe ziet alles er schoon uit. De kippen vinden de nieuwe slaapstok geweldig. Op Grada na, zitten ze er iedere nacht op. Grada ligt liever in een legnestje. Waarschijnlijk omdat ze dit gewend is van begin af aan. Alleen de eieren leggen de dames nu op een andere plaats. Niet meer in het hok maar op een vaste plek in het houtschuurtje. Ach ja, als ze maar een vaste plaats aanhouden. Ik denk dat dit plaatsje wat koeler is. We laten het dus maar gebeuren.

thumb_IMG_2924_1024Al met al is er leven genoeg rondom ons. En zo lekker zittend achter op het bankje kun je dat goed bekijken. De beesten zijn gewend aan ons en doen gewoon hun dingetje. Zo leuk om te bekijken en te beluisteren allemaal.

Wat wonen wij bevoorrecht denk ik dan.

Advertentie

2 gedachten over “Vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.