aanrijden wild·alledag·balen·beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·donkere dagen·gevaar·mijmering·natuur·natuurgebied·reddingsactie·reeen·vos·weemoed·wild

Geschokt…

Zoals de meeste van jullie wel weten wonen wij hier aan de rand van een natuurgebied.

En loop je hier wel eens de kans om reeën te zien.

thumb_IMG_8428_1024
Gewoon, in het weitje voor ons huis…

Zo’n mooie dieren.

Jammer genoeg loopt er door dit gebied ook een rijksweg die vooral ’s ochtends en ’s avonds nogal druk is. En nog een drukke weg waar vooral de bewoners van de dorpen uit de buurt veel gebruik van maken.

Een ander punt wat nadelig is voor de reeën, is dat zij, doordat zij gewend zijn geraakt aan de mensen, niet meer zo schuw zijn. Wat voor ons de reeën wel beter zichtbaar maakt maar zeker niet in het voordeel is van deze prachtige dieren. En niet alle mensen houden met hun rijgedrag rekening met dit plotseling overstekende wild. Ja, er zijn wildpaaltjes gezet met bengelende reflectoren eraan en misschien helpen deze ook wel. Feit blijft toch dat je vooral ’s avonds in de schemering nogal eens verrast zou kunnen worden door overstekende reeën, meestal in groepjes. De minder oplettende automobilist, druk met zijn mobieltje, meestal veel te hard rijdend, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn, kan dus wel eens verrast worden door zo’n overstekend ree. En vergis je niet, ze zijn groter dan je denkt, zwaarder ook en ze hebben een enorme springkracht. De automobilist die de pech heeft om onzacht in aanraking te komen met een ree, heeft vaker wel dan niet zijn auto flink in elkaar. Dat en een dood ree als droevig resultaat. Meestal komt de politie hier dan aan te pas en dragen zij zorg voor het ree. Daarna krijgt de chauffeur het ree nog wel eens aangeboden maar wil dit meestal niet hebben.

image-5163386Deze week reed ik ’s ochtends naar mijn werk en zag iets liggen aan de kant van de weg. In eerste instantie kon ik het niet plaatsen maar bij het passeren zag ik het. Een volwassen ree. Geschokt sloeg ik, in een impuls, een hand voor mijn mond. Daarna zag ik in de verte de politieauto al aan komen rijden, met de lichten aan via het fietspad. Van de automobilist geen spoor. Ik neem aan dat hem of haar dan niets ernstigs is overkomen. Ik hoop het maar. Tegelijkertijd treur ik om de dood van een ree door een automobilist, alweer .

Wanneer leren wij nu eens dat wij niet alleen leven op deze wereld in het algemeen en dit stukje van de wereld in het bijzonder, en niet alleen het recht hebben om gebruik te maken van de omgeving om ons heen?

Het begint in de meeste gevallen al gewoon met het je concentreren op de weg. Geen afleidingen door telefoongebruik, prutsen aan de radio of navigatiesysteem, in de spiegel bezig zijn met je make-up ( ja echt, ik ziet het vaak genoeg). Niet domweg in gedachten je ritje maken maar opletten. Echt opletten. Zeker in gebieden zoals het onze. Want het gaat niet alleen om reeën. Het gaat ook om je medeweggebruikers, om oudere mensen, om kinderen, om honden en katten, om vossen en wat al niet meer en het gaat niet om het op tijd op je werk komen omdat je weer eens te laat bent vertrokken. Het gaat ook om een totaalconcept. Ben je ervan bewust dat alles wat je doet of laat, gevolgen heeft. Voor jezelf en je omgeving.

So, take care & drive safe….

Tips:

Veel aanrijdingen zijn het gevolg van een te hoge snelheid. Pas uw snelheid daarom aan, met name na zonsondergang. Bij een snelheid van 60 km/uur heeft het wild kans om uw auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook u nog de mogelijkheid tijdig te stoppen. Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor u het veiligst. Houdt er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.

Wat te doen bij het aanrijden van wild

Bel direct de politie 0900-8844. Bel ook de politie als u het dier niet ziet liggen of het blijft niet liggen. Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. Wacht de komst van de politie of valwildbeheerder (rustig) af.

Wat moet u beslist niet doen

Rijdt niet door, dat is strafbaar. Ga zelf nooit achter het dier aan, laat dit aan de deskundige valwildbeheerder over. Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren zoals herten, zwijnen en reeën, hebben weinig kans na revalidatie te overleven. De politie beschikt immers over de gegevens van de valwildbeheerders. Neem het aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de flora- en faunawet staat dit niet toe.

Advertentie

3 gedachten over “Geschokt…

  1. Als ik middagdienst heb gehad en dan om 23.00 u naar huis rijd dan hoop ik altijd van ganser harte dat er niks plotseling voor mijn auto de weg over rent. Ik ben me er dus heel erg bewust van … Als het mij zou gebeuren dan zou ik er echt nachtmerries aan over houden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, inderdaad, verschrikkelijk. Ik heb ooit een haas aangereden en ik was helemaal van slag. Het gebeurt zo plotseling! Je ziet het niet aankomen en het is al gebeurd. Regenachtig, donker, stille weg…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.