beestenboel·bezoek·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierenverzorging·dierenzorgen·eieren·fijne feestdagen·geluk·genieten·het weer·huisdieren·Humor·kippen·klussen·natuur·ongedierte·winter

Warm weer en meer…

Het is 28 december. Gisteren hebben we een recorddagje gehad met een temperatuur van 15 graden. En ondanks dat het vannacht een flink stuk kouder is geweest, is daar gedurende de hele dag niet veel van te merken. Geen 15 graden, dat niet maar heerlijk zonnig.

De krokussen hebben hele kleine bloemetjes, de rozen bloeien en zitten in de knop. Zelfs de asperges steken hier en daar de kopjes boven de grond uit, lees ik op FB.

Hoe zou het de dieren in winterslaap vergaan? Houden ze wel winterslaap nu? Ik zie totaal geen egelactiviteit dus ik denk eigenlijk van wel.

thumb_IMG_3694_1024De kippen hebben duidelijk last van de warmere periode. Het is nu al langere tijd zodanig warm voor de tijd van het jaar dat ook de minder gewenste beestjes irritant aanwezig zijn. En dat betekent dat ik om te beginnen het hok weer moet ontsmetten. Ik heb één kip die steeds door haar poten zakt ondanks dat ze voor de rest fit oogt. Frisse oogopslag, eet goed, drinkt goed, alleen zakt ze door de poten. Deze staan niet krom of spastisch dus het is niet de ziekte van Marek. Zijn mijn kippen sowieso tegen ingeënt. Uitgebreid onderzoek op internet levert een waarschijnlijk calciumgebrek op. Dat zou ook de windeieren verklaren die ik nu geregeld in het hok vind. Windeieren zijn eieren die geen of bijna geen schaal hebben. De kalk voor de eieren halen de kippen uit hun voeding en hun botten. En als ze niet genoeg calcium binnen krijgen gaat dat ten koste van hun gezondheid en dus hun botten. En een kenmerk daarvan is dat ze door hun poten zakken. Bij de plaatselijke boerenwinkel (met dank aan Sjaak) dus maar calcium gekocht voor in het water. En een aantal dagen later lijkt het erop dat dit inderdaad geholpen heeft. Gelukkig…

Terwijl ik druk aan ’t zoeken was op internet ben ik meer tegen gekomen. Foto’s van kippenpootjes die erg veel lijken op de poten waar twee van mijn kippen ook op lopen. De schubben op hun poten staan een beetje open en daar zit troep op. Ik dacht eerst dat dit gewoon kwam door het krabben in de grond en dat de aarde tussen hun schubben ging zitten. Maar dat is het dus niet. Ze hebben last van mijten. Deze mijten kruipen tussen de schubben van hun poten en gaan daar gangen boren. De laag waarvan ik dacht dat dit aarde was, zijn de uitwerpselen van de mijten. Het zijn parasieten. Ook hier heeft Sjaak een middel voor en ’s avonds als het donker is en de dames op stok zitten, kruip ik het hok in. Allemaal een paar druppeltjes in de nek en nu maar hopen dat het goed komt. Als het weer een beetje aanhoudt, probeer ik de dames hun pootjes te weken in wat warm water en hun dan de poten schoon te maken. Flink insmeren met uierzalf om de schubben goed af te sluiten en het zou allemaal goed moeten komen.

Ook de kippen met een schimmelinfectie op hun lelletjes behandel ik ’s avonds met een zalfje. Ik zit nu toch in het hok en ze laten zich in het donker goed oppakken en behandelen. Het effect van deze aandacht allemaal, zie ik overdag goed terug. Ze rennen op me af als ik in de wei kom en zijn duidelijk blij me te zien. Als ik niet uitkijk struikel ik over ze, zo lopen ze me voor de voeten.

In zoverre de kippen.

IMG_4284Nog een paar dagen en dan is het oud en nieuw. De weersvoorspellingen zijn nog steeds mild voor de tijd van het jaar, maar het wordt wel langzaam aan kouder en natter. Kouder vind ik niet zo erg. Natter wel. Het wordt dan overal zo’n troep. Vooral in de wei bij de ganzen. Maar ja, daar moeten we ons nu eenmaal in voegen.

Hopelijk is het droog met oud en nieuw. Is toch gezelliger als je elkaar dan rond de vuurkorf treft op straat.

Maar zover is het nog niet.

Ik heb nog wat leuke dingen voor de boeg waaronder een lascursus morgen en een gezellig etentje met vrienden.

Dus de laatste dagen van dit jaar dompelen we ons onder in gezelligheid, lekker eten, een goed glas wijn en het gezelschap van vrienden.

Heerlijk.

IMG_4375

Advertentie

3 gedachten over “Warm weer en meer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.