alledag·beestenboel·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dankbaarheid·dieren·dierengedrag·dierenoppas·dierenopvang·dierenverzorging·dierenzorgen·ganzen·ganzengedrag·ganzentaal·geluk·Humor·lente·liefde·natuur·paartijd·problemen gans·tuinbezoekers·tuingans·weidevogels·zieke gans

Vrij!

Het gaat goed met Meisje.

De medicatie en de rust doen hun werk. Het gezelschap van Gijs en de groep waarschijnlijk ook. En dus besluiten we Meisje op dag drie los te laten lopen met Gijs aan haar zijde. De rest wordt weer verbannen naar de wei. Dit alles om Meisje in alle rust te kunnen bekijken vanuit ons raam. Kijken of ze werkelijk zo goed is als dat ze oogt. En of het ook wel goed gaat met Gijs aan haar zijde. Als alles in orde is mag het stel weer terug de wei in, naar de rest van de groep.

56aMaar alle zorgen zijn voor niets. Het stelletje loopt gezapig rondjes in de tuin. Hier en daar pikkend en keurend. Soms verdwijnt Meisje in de struiken om te controleren of de plek goed genoeg is voor een nest maar ze blijkt enorm kieskeurig. Dat is niet erg want een nest in de tuin dat kunnen we niet toestaan. Dat moet echt in de wei. En dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is de wei vos-proof gemaakt. De tuin is dat niet. En ten tweede kunnen we geen broedende gans in de tuin hebben mocht het weer goed gaan worden. Dan willen we zelf optimaal gebruik kunnen maken van de tuin zonder ons zorgen te hoeven maken om de verstoring van een nest en het overdreven actief beschermen van onze ontluikende plantjes. Die niet gans-proof zijn. Daarbij is de wei rustiger voor een broedende gans.

Ja, dat lezen jullie goed.

Ik zou het heel erg leuk vinden om toch weer een broedende gans te hebben. En hopelijk een aantal kuikentjes. Nieuw leven in de wei. Geweldig toch?

Maar goed, nog even over Meisje en Gijs…

Het is me het stelletje wel. We laten ze een dag of twee met zijn tweetjes in de tuin lopen waarna we op dag drie de poort open zetten voor de rest. Het duurt even voordat het stelletje zich weer bij de groep voegt. Ze hebben blijkbaar genoeg aan elkaar voor het moment. Maar uiteindelijk loopt de hele groep weer samen. Af en toe zonderen Meisje en Gijs zich af om even gezellig ergens anders te gaan grazen. Ze paren ook weer en alles gaat goed. Uiteindelijk komt dan toch het moment dat de hele zwik weer de wei in moet. Manlief en ik drijven ze langzaam ernaar toe maar het gebeurt onder protest. Er is iets met onze tuin wat ze geweldig vinden en ze zijn het er duidelijk niet mee eens dat ze hier nu weg moeten.

En dan gaat het hekwerk dicht en is alles weer als vanouds.

Gelukkig…

Laat de lente nu maar komen…

56b
Lente? Maar kijk eens naar de vorm wat ze getrapt hebben? Grappig hè?
Advertentie

7 gedachten over “Vrij!

  1. Goed nieuws, geen ellende maandenlang. Ik denk dat ze menselijk gezelschap toch ook wel leuk vinden en daarom graag in de tuin vertoeven.
    Hier is een koppeltje wilde eenden in de tuin, een nest gebouwd en er liggen al 9 eieren in. Elke dag eentje erbij en dat terwijl hier katten af en aan lopen. Dat wordt nog wat als straks tig pulletjes hier rondlopen 😦

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.