afval·alledag·appels·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·fruit·fruit verwerken·groente·groot onderhoud·herfst·inmaken·kweekkas·makkelijke moestuin·moestuin·natuur·nazomer·seizoenen·to do·tuinieren

De drukte van de nazomer

Het is druk op alle fronten.

Volgens de gemeente-kalender wordt binnenkort  het snoei afval weer opgehaald. En dat betekent dat er gesnoeid moet worden in de tuin, de wei en de wei aan de overkant van het huis. De bolacacia’s, de trompetbomen en de dakplatanen moeten het eerste onder handen worden genomen. Die leveren de grootste berg snoeiafval op. De rozenperken heb ik een tijdje geleden al gedaan. Zo kunnen ze nog een beetje uitschieten voordat de winter eraan komt. Ik hoop op deze manier te voorkomen dat ze teveel invriezen en dood gaan. De overige planten kan ik te zijner tijd onder handen nemen en verpoten waar nodig.

Het bos zonnebloemen heb ik gisteren van zijn bloemen ontdaan. Ze waren uitgebloeid en de zaadjes zijn aan het vallen. De bloemen heb ik door het hekwerk geweven van mijn moestuin zodat de vogels er naar hartenlust van kunnen pikken. Daarna heb ik de stengels weggehaald zodat het kersenboompje dat ertussen staat, weer meer tot zijn recht komt en beter kan groeien.

Mijn moestuin levert nog steeds tomaten maar het worden er wel minder. Ze gaan iedere dag op in een salade en hoeven niet verder verwerkt te worden. De borlottibonen hebben een mooie oogst opgeleverd. Ik vind het bijna zonde om ze op te gaan eten. Ze zien er zo mooi uit nu. En dat verdwijnt tijdens het koken. Weg mooie tekening… Vooralsnog droog ik ze. Kan ik nog even genieten van die aparte boon.

Ook de appels beginnen te vallen. Een gedeelte heb ik ingemaakt. Van een ander gedeelte wil ik nog appelmoes inmaken en laatst zag ik een recept om appeltaartvulling te wecken. Dat lijkt me ook wel handig om op voorraad te hebben. En misschien ook wat appelchips. Mijn aardbeien leveren nog steeds behoorlijk wat oogst op. Een gedeelte zit in jam, een ander gedeelte ingevroren in ijsblokjes. Van de druiven, vijgen en perziken heb ik ook een gedeelte gebruikt voor ijsblokjes. Heerlijk in de gin-tonic. Mijn favoriete zomerdrankje van dit jaar. Van de rest van de vijgen heb ik jam gemaakt. Lekker voor bij een stukje kaas, wat steviger vlees of gewoon op een toetje. En omdat we hier niet zoveel van gebruiken heb ik een paar potjes uitgedeeld aan mensen die dit weten te waarderen.

De advocaatproductie is nog in volle gang. Ofschoon de eendjes op het moment een leg-stop hebben, leggen de kippen wel gewoon door. Niet erg, ook voor deze productie heb ik een aantal vaste afnemers. En dat is maar goed ook want voordat we het weten beginnen de ganzen ook weer te leggen. En dan komen we echt òm in de eieren…

Intussen heb ik nog wat leuke stickers ontworpen voor mijn potjes. Mooi hè?

Alleen mijn champignons…. die hebben te lijden gehad onder de drukte. Ik was ze gewoon vergeten! Stonden ze daar in de kelder zielig en alleen om water te smeken… Tja…

Fijn weekend alvast!

 

Advertentie

10 gedachten over “De drukte van de nazomer

  1. Wat een geweldige oogst, heerlijk! Ben jaloers op je vijgen en perziken hoor, dat gaat hier niet lukken – nou ja, het wordt ook hier steeds warmer… Hoe weck jij appelstukjes? Ik weck niet echt: breng spullen aan de kook, doe ze dan in hete potjes (in kokend water schoongemaakt) en door het afkoelen trekt het dan vacuüm. Ik heb wel een ketel, maar gebruik die eigenlijk nooit omdat het op ‘mijn’ manier ook gaat. Alleen appelstukjes lukt dus nooit. Als ik appels heet genoeg wil krijgen, wordt het appelmoes….

    Geliked door 1 persoon

      1. Ohjee, suiker! Dat gebruik ik dus nooit… maar ik ga eens iets met dadels proberen (dat is mijn standaard zoetstof bij het wecken, maar liever houd ik alles zo puur mogelijk). Dank voor je reactie, in ieder geval ☺️

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.