beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·natuur·natuurgebied·oproep·roofvogel·sperwer·tuinbezoekers·tuinvogels·vogels

Tuinvogeltelling 2021

Zondag 31 januari. 

Het is koud. Heel erg koud. Maar het weer is fantastisch. De zon schijnt en de lucht is open. Een goede dag voor de tuinvogeltelling. 

Eerder deze week hebben we al een paar keer de sperwer gespot. Hij vliegt af op onze beukenhaag. En dat is niet zo gek want deze zit bomvol met mussen. Het gekwetter komt me tegemoet wanneer ik naar achteren loop om onze beestenboel te voeren. 

Ook ‘onze’ mussen worden gevoerd. Ja, niet alleen de mussen natuurlijk. Iedere dag vullen we het bakje op het gazon met twee bekers kippenvoer. Hier maken de mussen, de tortelduiven en de vinkjes dankbaar gebruik van. De eksters zien we af en toe pikken van het kattenvoer dat voor Snor klaar staat.

We zijn gezegend met een vogelrijke buurt.  Op een gewone doorsnee dag zien we eksters, de grote bonte specht, de groene specht, roodborstjes, meesjes diverse soorten, het winterkoninkje, tortelduiven, mussen natuurlijk, vinkjes, kauwen, gaaien, kraaien, meeuwen, roeken, houtduiven, …… Ik vergeet vast wel iets nu. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dat, op het moment dat je vogels wil gaan tellen, de lieverds zich natuurlijk niet laten zien. Niet zoals gebruikelijk in ieder geval.

Maar! De sperwer was er wel! Ik denk een vrouwtje. Vanuit mijn ooghoek zag ik een flits en zag de sperwer de beukenhaag inschieten. Om vervolgens er bovenop te gaan zitten posten. Loerend op een lekker mussenhapje denk ik zo. Met mijn telefoon in de aanslag loop ik naar buiten richting tuinhuis. Zogenaamd om de eendjes te voeren die luid kwakend om hun meelwormensnoepjes roepen. En het is niet te geloven maar de sperwer blijft gewoon zitten. Al naar de haag lopend, blijf ik foto’s maken. Ik mag verrassend dichtbij komen voordat ze even opvliegt om terug te keren zodra ik weer een beetje uit beeld ben. De hele dag blijft ze terug komen naar de haag. Ze vliegt van de rozenboog naar de platanen en weer terug naar de beukenhaag. Of ze een mus te pakken heeft gekregen? Ik heb geen idee. Niet voor zover ik heb kunnen zien. Feit is dat het begint te schemeren en dat ik haar nog steeds zie zitten.

Wat mij betreft een zeer geslaagde vogeltelling dus!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.