buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·eieren·ganzen·Humor·lente·natuur·vogels·weidevogels

Piep legt een ei deel 2

thumb_IMG_8027_1024 Na de eerste 3 eieren is het een tijdje rustig geweest in Pieps buikje.

Maar afgelopen week was het dan weer zover. De tweede serie eieren is een feit. En het gaat gelukkig een stuk beter. Of eigenlijk gaat het er heel anders aan toe dan de eerste keer.

Piep is weer op zoek naar goede plaatsjes om haar eieren te leggen. Wat nu precies de criteria zijn begrijp ik niet helemaal. Nu ben ik ook geen gans dus dat kan. In ieder geval zoekt ze haar plaatsjes precies uit maar wel steeds ergens anders. Vervolgens volgt er een hoop gedraai en dan gaat ze zitten. Om zich heen zoekend naar dingetjes die nog aan het nest kunnen worden toegevoegd. Op het moment dat zich die niet meer direct in haar buurt bevinden gaat ze van het nest af, niet te ver, en zoekt daar naar takjes, blaadjes en wat al niet meer. Het enige wat ze hiermee doet, is ze verplaatsen van voor zich naar achter zich. Ze denkt volgens mij dat het nest met haar mee gaat als ze opstaat. En dat ze daadwerkelijk dingetjes toevoegt aan haar nest. Maar goed, ze is druk doende op deze manier.

Waar ze de vorige keer bleef zitten op haar nest en maar rondjes draaide en perste, zet ze het deze keer op een waggelen. En niet zomaar rustig waggelen maar met de vaart erin. Alsof ze het ei eruit wil lopen. De hele tuin is haar parcours. Maar het werkt wel. De hele procedure duurt een stuk korter. Voor we het weten is er een ei gelegd. Heel trots zit ze haar ei te bewonderen en gaat ze er eens goed op zitten. En dan gaat ze zich volgens mij, na een tijdje gewoon vervelen. Dan staat ze op, scharrelt wat rond, pikt hier en daar wat maar controleert toch af en toe of haar ei er nog is. En dan op een bepaald moment interesseert het haar niet meer en gaat ze zwemmen. Of wil ze geknuffeld worden.

Waar het de vorige keer nog 3 eieren op rij waren, is ze op dit moment bezig met ei nummer 4. Ik vind dat nogal wat, 4 van die mega eieren in haar lijfje! Hoe zou dat gaan? Worden die 4 eieren tegelijk gemaakt of gaat dat heel snel na elkaar? Tegelijk lijkt me moeilijk. 4 Eieren op rij in de buikleiding. Lijkt me nogal vol en pijnlijk. Verklaart misschien wel haar moeilijke manier van lopen. Aan de andere kant, ik kan me voorstellen dat ze van 1 ei ook al moeilijk loopt. Maar dan worden ze wel heel snel na elkaar gemaakt. Waarom is er dan weer zo’n hele periode niks? Kippen leggen iedere dag een eitje.

Als ik ga kijken of nummer 4 nog aanwezig is, zie ik niets liggen. Ook dat heeft Piep nu geleerd. Ze dekt haar eitjes onder. Eitje nummer 4 lag onder een dekentje van paarse maagdenpalm. Ze heeft nog smaak ook. Aardt naar haar moeder denk ik.

Ze zijn trouwens heel lekker, die ganzeneieren. We maken er geregeld roerei van met flink wat groenten er door heen. Je kunt er goed mee bakken of zo in het eten gebruiken. Alleen gekookt hebben we ze nog nooit geprobeerd. Staat ons wat tegen, zo’ n enorm gekookt ei.IMG_7788_1024

Nu, op dit moment, tussen schrijven van stukje en plaatsen ervan blijkt dat Piep 6 eieren heeft gelegd in dat legsel. Op dit moment legt ze zo eens in de 2 dagen een ei.

Advertentie

Een gedachte over “Piep legt een ei deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.