Column·dieren·eieren·ganzen·Humor·steenuilen

Zijsprongetje naar de steenuiltjes

IMG_6915

Sinds vorig jaar hebben we achter in de fruitwei een nestkast voor steenuiltjes.

Hoe is dat nu zo gekomen?

Bij mijn schoonmoeder in de fruitwei voor hangt al een aantal jaren een nestkast. Deze is daar geplaatst door een stel heren van de steenuilenvereniging. Jammer genoeg is het al een aantal jaren achter elkaar voorgekomen dat de broedende steenuiltjes door de marter zijn vermoord op het nest. Dat betekende ook dat er helaas geen jonge steenuilen bij kwamen. De nestkast is daarom vervangen door een marterproof nestkast. Met als resultaat dat er vorig jaar voor in de wei steenuiltjes hebben gebroed die ook daadwerkelijk hun jongen groot hebben kunnen brengen. Vanwege de territoriummogelijkheden hebben wij een marterproofkast gekregen bij ons achter in de fruitwei.

De twee heren komen om de zoveel tijd de kasten inspecteren. Ze zien dan of er gebruik gemaakt wordt van de kast, of er een nest is, hoeveel eitjes er zijn, of de vogels broeden en hoeveel steenuiltjes er uiteindelijk in het nest zitten. Deze worden dan weer gemeten en geringd zodat eventueel teruggevonden kan worden waar de vogels terecht komen. Of ze in de buurt blijven van hun territorium of juist niet. Ook de rommel in de nestkast wordt onderzocht.

CIMG3837

Vaak is er een grote muizenoogst die als voer voor de kleine uiltjes dient. De twee heren hebben er behoorlijk wat werk mee. Ze melden altijd dat ze komen. Op hun auto alle materialen bij de hand, ook een grote ladder. De nesten zitten soms niet op de meest handige plaatsen wat af en toe om wat kunst en vliegwerk vraagt. Vorig jaar is één van de heren hierdoor van de ladder gevallen. Zijn val werd uiteindelijk wel gebroken door de andere heer maar toch. Dit jaar hebben ze een tuigje dat ze gaan gebruiken als ze de kasten gaan inspecteren. Ben benieuwd hoe dat in zijn werk gaat. Moet wel een heel stevig tuigje zijn en het moet dan ook een hele stevige boom zijn waar dit tuigje aan vast moet ha ha ha. Het zijn namelijk nogal stevige heren. Het moet gezegd, ze hebben allebei wel humor.

Vorig jaar zijn we erbij geweest toen de uiltjes werden gemeten en geringd en heb ik een uiltje mogen vasthouden. Geweldig! Mooie vogels met hele verstandige kopjes.

Uiltjes 6

Nu alles weer begint te fluiten en te sjilpen en het voorjaar duidelijk in de lucht hangt, ga ik iedere dag even achter in de wei kijken naar ‘onze’ nestkast. Niet dat ik verwacht om uiltjes te zien maar misschien hoor ik ze wel. Of misschien zijn er tekenen van activiteit. Poep op de takken of op de nestkast zelf. Misschien een braakbal. Maar tot nu toe is er niks te zien.

Het zou een idee zijn om de ladder tegen de boom te zetten en even in de kast te gluren. Maar mochten er uiltjes aanwezig zijn dan wil ik ze niet storen.

Vorig jaar hebben we via de steenuilenvereniging een link gekregen naar een nestkast waar een infrarood cameraatje in hing. Dat was zo leuk! Je kon wanneer je maar wilde in de kast kijken om te zien wat de uiltjes deden. Je zag de volwassen uilen komen en gaan, en broeden. Je zag uiteindelijk de kleine uiltjes. Je zag ze slapen, tegen elkaar aan kruipen, eten. Geweldig.

Dat zou ik ook wel willen in onze kast.

Ik ben echt heel erg benieuwd wat dit jaar zal brengen op steenuiltjesgebied.

Mochten jullie hierin geïnteresseerd zijn, kijk dan eens op http://www.steenuil.nl.

Voor meer informatie of eventuele sponsoring kunnen jullie terecht bij:

Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren

Geco Visscher                  gecovisscher@vodafonethuis.nl 

Fred van Geneijgen       fvgeneijgen@hotmail.com

Advertentie

3 gedachten over “Zijsprongetje naar de steenuiltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.