buiten leven

Verleidelijk…

Het weer van de laatste dagen roept me naar buiten. Het is dan wel koud maar droog met af en toe een zonnetje. Dat doet goed.

Een inspectie ronde laat zien wat er allemaal moet gebeuren de komende tijd. Maar ik aarzel nog. Het is pas begin maart. Het kan nog alle kanten op. Dus doe ik voorlopig nog even niets. Het bladafval in de vijvertjes dat nu duidelijk te zien is omdat het water helemaal helder is? Nog even laten zitten. Hier zullen vast en zeker beestjes in schuilen. Dat geldt ook voor het bladafval en het mos in de perken. Laat nog maar even liggen. De rozen snoeien? Mwah, ook nog niet.

Wat dan wel? De scheuten van de bramen uitsteken die her en der uitkomen. Het poten van deze braam was een slecht idee. Een erg stekelige variant en niet te temmen. Vorig jaar dacht ik de plant  al overal de baas te zijn en nu blijkt ze toch weer links en rechts op te komen. Ik probeer de braam uit te putten door ze steeds maar weer uit te steken waar ze opkomt en zoveel mogelijk op te sporen waar de wortels heen gaan maar het is een hardnekkig type. Een kwestie van volhouden hoop ik.

Het onkruid in het stukje grond dat ik vorig jaar heb ingezaaid met eenjarig bloemenmengsel kan ook verwijderd worden. Veel, heel veel kleefkruid dat echt alles in zijn omgeving overwoekert. Weg ermee. Ja, het is eetbaar en heel gezond maar toch. Dat geldt ook voor iedere kiem die ik zal zien van de zomerpostelein. Ook gezond maar een enorme woekeraar. En op dit stuk wil ik bloemen. Bloemen die ik kan plukken, bloemen voor de bijen, bloemen om naar te kijken en van te genieten.

Dan de kassen. In de grootste staan nog steeds de stengels van de tomatenplanten die lang hebben doorgedragen. Die kunnen nu wel weg. Maar wat was ik blij, en ben dat nog steeds overigens, met de grote opbrengst van vorig jaar. Al dat werk om ze in potten in te wecken heeft er voor gezorgd dat we tot nu toe nog steeds kunnen genieten van tomaten uit eigen tuin. En dat smaakt echt beter dan gekochte tomaten. Dus ook dit jaar weer tomaten in de kas. Maar nu wil ik proberen om ze hangend te kweken. In de hoop minder last te hebben van beestjes die tomaten ook lekker vinden maar ook omdat ik wisselteelt moet toepassen op de grond in de kas. Nu nog een stevig systeem maken om ze aan op te hangen.

De kleinere kas staat vol met tuingereedschap, lege potten en nog meer van zulke dingen. Eens grondig nalopen wat gebruikt wordt en de rest opruimen. Plaats creëren.

Voorlopig blijft het daarom nog even bij inspecteren, inventariseren, opruimen en plaats en plannen maken. Met af en toe een kopje koffie op een beschut plekje in de zon. En genieten van de plantjes die al wel opkomen, zoals het daslook.

4 gedachten over “Verleidelijk…

  1. Het water loopt me in de mond bij het zien van jouw daslook! Ik hoop zo dat de vorige bewoonster van ons huis ook ooit daslook heeft gezaaid… en anders gaan we binnenkort naar een bos(je) en wat uitsteken. We hadden uit Nijmegen wat daslook succesvol getransplanteerd naar de tuin van het vorige huis, en het deed me zee dat allemaal achter te moeten laten.
    En woonde ik dichterbij, dan kwam ik jou graag verlossen van woekerplanten hoor. We hebben hier 1 bramenstek kunnen planten, waarvan ik hoop dat die het gaat doen (ook van een Nijmeegse braam…) Zomerpostelein ken ik niet, maar wat was ik in de vorige tuin blij met winterpostelein overal! 🙂 Hier wordt het nu ‘vechten’ met brandnetels en bruidssluier, vrees ik… tussen alle andere planten, bomen en struiken door. We gaan het zien!
    (Maar door dit blog krijg ik nu toch ook wel de kriebels om het tuinseizoen te beginnen hoor!)

    Geliked door 1 persoon

    1. Ach ja, brandnetels. Ook zoiets. Ik probeer een evenwicht te creëren tussen een stukje grond waar ze mogen staan omdat het een waardplant is voor vlinders en overwoekering. Maar dat is erg moeilijk. Ze woekeren enorm. Dat zegt natuurlijk ook iets over het stikstofgehalte hier. Brandnetels en bramen zijn alom aanwezig. Maar de braam die ik momenteel bestrijdt is er eentje die ikzelf heb gepoot. Niet wetende dat deze van plan was mijn hele moestuin over te nemen. Ik weet echt niet of ik je met deze stekjes erg blij zou maken hoor… En de daslook? We lopen hier een beetje achter op andere plekken in het land geloof ik. Bij mij piept hij net boven de grond uit waar op andere plaatsen al druk geoogst wordt. Toevallig heb ik een lekker recept gevonden dat ik wil uit proberen maar dat moet nog even wachten. Het gevecht met bruidssluier ken ik. Ooit ook geplant en er weer uitgegooid. Wat ik toch wel jammer vond want ik vind hem zo mooi bloeien. En zo heeft alles zijn voor en zijn tegen. Intussen ben ik toch begonnen met in ieder geval al de houtsnipperpaadjes onkruidvrij te maken. Heb ik toch een beetje het tuingevoel 😁Ik ben benieuwd of je nog daslook gaat aantreffen in jullie tuin 🤞

      Geliked door 1 persoon

      1. Ja, wij ook! En jij hebt dus ook ervaring met bruidssluier… het is een ramp hier. Dikke lianen, polsdikte, slingeren zich door alle bomen heen. Dus ik ben heel erg benieuwd naar onze eerste zomer hier… 😁 Of het ‘mooie’ het wint van ‘het geworstel’

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.