actielijst·amarenen·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·fruit·geluk·genieten·Humor·inmaken·mijmering·morellen·natuur·onbespoten fruit·ongedierte·wormen

Toveren met morellen

thumb_IMG_6301_1024Vorig jaar rond deze tijd hadden we enorm veel morellen aan ons boompje in de wei hangen. Voor degenen die zich afvragen waar ik het over heb, morellen zijn kersen. Zure kersen. Goed voor jam van te maken. Of lekker op de vlaai bijvoorbeeld. Nu had ik in de Landleven een heel erg lekker recept gezien. Althans dat leek me lekker. Je hebt er alleen veel geduld voor nodig. Niet zozeer voor de kersen te verwerken maar met wachten tot ze geproefd kunnen worden. Geduld is met bepaalde zaken niet mijn sterkste kant maar wel het sleutelwoord in mijn leven blijkbaar.

Vorige week zag ik dat de morellen in de wei in de gaten gehouden moesten worden want ze begonnen rood te kleuren. De vraag was nu het allereerst of ik de morellen wel moest gaan verwerken. En eindelijk kon ik dan een potje van vorig jaar gaan openmaken om te proeven of het al dat werk waard was geweest. En ze waren me toch een partij lekker! De morellen waren omgetoverd tot amarenen in heerlijk zoete siroop. Mmmmmm…. Wat ik hier alllemaal mee zou kunnen doen! Over ijs uiteraard, lekker op een wafeltje met paté en zeezout, de heerlijkste toetjes mee maken….. Keuze genoeg.

De kersen van dit jaar kunnen dus worden ingemaakt.

En begin deze week was het dan zover. Ze konden geplukt worden. In de regen ging ik aan de slag want tja, tegen de tijd dat de zon weer ooit gaat schijnen zullen er waarschijnlijk geen kersen meer aan de boom hangen. Het lijkt alsof het nooit meer mooi weer wordt, zo wisselvallig is het. De kersen hebben duidelijk geleden onder het weer. Ze zijn erg klein dit jaar en er zitten veel rotte exemplaren tussen. Wat ik nu al kan schiften, doe ik. De rest krijgt straks een nadere inspectie als ik ze ga verwerken.

morellenNu zijn de recepten die je leest meestal heel duidelijk maar bepaalde zaken worden er niet in vermeld. Misschien omdat ze niet appetijtelijk overkomen maar soms is het toch handig dat deze dingen wel ter sprake zouden komen. Waar heb ik het over, vragen jullie je zeker af? Nou, zoals vermeld, heb ik de kersen geplukt achter in de wei. We doen niet aan spuiten, dus ik pluk puur natuur. En bij kersen betekent dit meestal dat er wormpjes in zitten. Daarom zal ik wanneer ik een kers van een boom pluk en deze in mijn mond stop, deze nooit openbreken om te kijken of er beestjes in zitten. Ik weet dat die er in zitten. Gewoon opeten dus. Ja gadver, hoor ik sommigen van jullie denken. Maar echt waar, je proeft de wormpjes niet en door het maagzuur lossen ze sowieso op. En dit is wat ik bedoel met betrekking tot de recepten. Er staat nergens beschreven wat je moet doen met deze beestjes. Er staat alleen in dat je de vruchten moet sorteren, moet wassen en dan gaan verwerken. En mochten jullie denken dat je die kersen eruit kunt halen wanneer je wormengaatjes ziet? Dat kan maar dan houd je geen kers meer over. En kersen zonder wormpjes en wormgaatjes, juist ja, die zijn bespoten. Dan blijft er nog maar 1 ding over op dit gebied en dat is gewoon je gezond verstand gebruiken.

Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar dit recept? Het is echt heel erg lekker en eigenlijk ook erg gemakkelijk.

Stap 1: Je plukt (of koopt, wat je wil), 3 kg morellen. Was ze goed maar ontpit ze niet. De pitten geven veel smaak af tijdens de rustperiode. Doe de kersen in een grote kom en giet hier natuurazijn over, net zoveel tot de kersen onder staan. Bedek de kom met een theedoek en zet de kersen 24 uur op een koele plek weg. Niet in de koelkast maar in de kelder bijvoorbeeld. Wat het recept niet zegt maar wat er wel gebeurd, is dat de wormpjes nu uit de kersen komen en dood gaan door de azijn.

Stap 2: schep de morellen met een spaan uit het azijnmengsel. Je kunt ze nog even afspoelen met wat water maar dit hoeft niet persé. Doe ze weer in een grote kom en meng ze nu met 3 kg suiker. Gooi de azijn niet weg maar zeef deze zodat de wormpjes eruit gefilterd worden. Gebruik 1 kopje van deze azijn voor bij de kersen te doen. Meng het mengsel goed door elkaar, leg er weer een theedoek op en zet weer weg voor 24 uur op een koele plaats. De overgebleven azijn kan in flesjes worden gedaan en gebruikt worden voor dressings mee te maken, of bij rode kool, bietjes, stoofpeertjes…..

Stap 3: schep de morellen met vocht in brandschone droge potten. Verdeel de suiker onder in de kom over de potjes. Veeg de randen van de potjes schoon en doet het deksel erop. Zet ze weg en schud ze om de paar dagen om de suiker op te lossen. Na een half jaar zijn de kersen klaar en omgetoverd in heerlijke amarenen. En dan kun je je fantasie loslaten. Aanmaaklimonade met het kersenvocht, op ijs, door de yoghurt, kersenshake.

Alleen niet vergeten om de pitjes eruit te halen.

Mmmmm, zo lekker…..

Alleen wel nog een half jaartje wachten…..

2 gedachten over “Toveren met morellen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.